/ Guliver/Getty Images
Сестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, включена в делегацията на КНДР за днешната среща на върха, предложи по време на течащите преговори между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. Това съобщи на брифинг Юн Йон-чан, прессекретарят на южнокорейския президент, предаде ТАСС.
 
"Ким Йо-чен каза, че трябва да се ускори обединението на Корея", посочи говорителят и допълни, че тази ремарка била посрещната с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

БГНЕС


Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин предложи на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още Юн Йон-чан. "Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни", каза той.
 
Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.
 
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)
 

Северна Южна Корея среща
Guliver/Getty Images


Предложението на Ким Чен-ун президентът на Юга Мун Дже-ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя бе направено спонтанно, информира още говорителят на южнокорейския лидер.
 
"Щом Ким Чен-ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен-ун отговори мигновено: "Може би ей сега" и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", посочи той.
 
Северна и Южна Корея откриха червена телефонна линия между лидерите си

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.
 

Северна Южна Корея среща
Guliver/Getty Images


Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на "подобно историческо място". "Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.
 
Ким обеща повече да не буди президента на Южна Корея с ракетни опити (СНИМКИ)

Мун Дже-ин заяви на свой ред, че "това е много смела стъпка" от страна на севернокорейския лидер, "ознаменувал с появата си този исторически момент", добавя ТАСС.
 

БГНЕС

БТА