Витамин А е мастноразтворим и трябва да се набавя ежедневно, тъй като той допринася за правилното зрение, силна имунна система, репродукция и добро здраве на кожата.

Най-висок риск от дефицит на витамина имат бременни жени, кърмещи майки, кърмачета и деца. Но дори и да не сте част от тази група, ето как да разпознаете, че тялото ви изпитва нужда от него:

Сухите очи са едни от първите признаци на дефицит на витамин А.

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?

Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожните клетки. Ако не си набавяте достатъчно витамин А, можете да развиете на екзема и други кожни проблеми.

кожни проблеми
iStock/Getty Images

Ако имате проблеми със зачеването, липсата на витамин А може да е една от причините за това. Недостигът му може да доведе до безплодие при мъжете и жените.

Деца, които не получават достатъчно витамин А, могат да имат забавен растеж. Това е така, защото той е необходим за правилното развитие на човешкото тяло. Няколко проучвания показват, че добавките на витамин А, самостоятелно или с други хранителни вещества, могат да подобрят растежа.

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

Раните, които не се лекуват добре след нараняване или операция, могат да бъдат свързани с ниски нива на витамин А. Това е така, защото витаминът подпомага създаването на колаген, който е важен компонент на здравата кожа.

рани
iStock/Getty Images

Сред храните, от които можете да си добавите витамин А са броколи, моркови, кайсии, спанак, сладки картофи и тиква.

моркови
iStock/Getty Images


И още:

Фибрите и витамин А помагат за предотвратяване на алергия към фъстъци?

Топ тенденции в здравословното хранене през 2018 година

Как тялото ни подсказва, че има нужда от магнезий? (ВИДЕО)

Как тялото ни подсказва, че има нужда от цинк? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук