Фибрите и витамин А помагат за предотвратяване на алергия към фъстъци?
Фибрите и витамин А помагат за предотвратяване на алергия към фъстъци? / netinfo

Ключът към стимулиране на имунната система, за да се предотвратят алергии, може да е свързан с изяждане на паница трици и сушени кайсии, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета Монаш в Мелбърн установили в експерименти с мишки, че увеличеното количество диетични фибри и витамин А може да предотврати или да ограничи алергии, като например тази към фъстъци.

50% от хората с алергии никога не получават правилни диагноза и лечение

Резултатите навеждат на мисълта, че взаимодействието между имунната система и чревните бактерии предотвратява алергични реакции. Подкрепянето на чревния микробиом, използвайки пребиотици чрез промени в хранителния режим, или пробиотици, за да се стимулира благотворният ефект от чревните бактерии, може да предотврати алергии.

Имунни клетки се самоунищожават при защита срещу алергиите

В рамките на изследването с мишки, които имат алергия към фъстъци, било констатирано, че голямото количество фибри в хранителния режим изглежда защитава срещу алергия към фъстъци, като променя микробиома в червата. Когато превръщат фибрите в късоверижни мастни киселини, бактериите помагат на имунната система да противодейства срещу отключването на алергия.

Проф. Попов: Всеки четвърти възрастен и всяко трето дете у нас имат признаци на алергия

Те го постигат чрез стимулиране на дендритни клетки в имунната система, която се нуждае от приеман с храната витамин А, за да функционира ефикасно. Учените планират да извършат тестове с хора, за да проверят дали увеличаването на диетичните фибри може да предотврати алергии у пеленачета и деца.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Reports.

Източник: БТА