Цинкът взема участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система. Многофункционалността на цинка показва колко разностранни могат да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в организма. Ето как тялото подсказва, че има нужда от цинк:

Сред класическите симптоми е изтъняването и оредяването на косата. Продължителният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин.

Повече цинк в косата, повече мозък в главата

Изследвания сочат, че хората с акне имат дефицит на цинк. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.

акне
ThinkStock/Getty Images

Дефицитът на цинк се отразява и на ноктите. Ноктите са сред най-бързо растящите структури на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Следователно растежът на ноктите значително се забавя. Те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват бели петънца.

Ако клетките не се делят нормално или не растат, това се отразява и на състоянието на лигавицата на устата. Възможно е да се наблюдава и повишено кървене на венците, ниска здравината на зъбите, като те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?

Haй-виcoĸи нивa нa цинĸ ce нaмиpaт в xpaни c виcoĸo cъдъpжaниe нa пpoтeини. Това са спанакът, агнешкото и говеждото месо, стриди, скариди, омари, тиквените семки и кашу. Често липса на цинк се проявява при вегетарианците и веганите, тъй като основният източник на този минерал е месото.

храна
ThinkStock/Getty Images


И още:

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

Яжте шепа ядки всеки ден, за да сте здрави (ВИДЕО)

Как тялото ни подсказва, че има нужда от магнезий? (ВИДЕО)

Откриха просто средство за борба със стареенето

Супер помощници в борбата с грипа

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук