Комбинацията от хидрохинони, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, и цинк забавя стареенето
Комбинацията от хидрохинони, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, и цинк забавя стареенето / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия установиха, че комбинацията от хидрохинони, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, и цинк предотвратява окислителния стрес и забавя стареенето, съобщи сайтът Физ.орг.

Средиземноморската диета забавя стареенето на организма
 
Било констатирано, че цинкът активира съдържащите се в полифенолите хидрохинонови групи. В резултат започва обезвреждането на супероксид, който представлява кислороден йон с несдвоени електрони и принадлежи към радикалите. Супероксидът предизвиква свързания с увреждане на протеини, липиди и ДНК оксидативен стрес в клетката.

В крайна сметка стареенето е неразделна част от генетичната програма
ThinkStock/Getty Images

Цинкът и полифенолите се свързват, образувайки металоорганично съединение. То може да функционира като ензима супероксид дисмутаза, допринасящ за дисмутация на супероксида в кислород и водороден пероксид.

Учени откриха ключов механизъм, свързан със стареенето
 
В съответствие с една от теориите именно натрупващите се вследствие на въздействието на свободните радикали клетъчни увреждания водят до стареене на организма.  Но освен супероксида, важна роля в този процес играят също други радикали, включително пероксиди и пероксинитрити.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА