/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Центъра за онкологични изследвания в Германия идентифицираха протеин, който е с ключова роля за стареенето и продължителността на живота, съобщи Лента.
 
Известно е, че стареенето на клетките и тъканите е обусловено от оксидативния стрес, когато при функционирането на митохондрията в цитоплазмата се увеличават активните форми на кислорода. Те водят до увреждания на ДНК, протеини и липиди. В подобни условия клетката бързо губи способността да изпълнява функциите си и в края на краищата умира.
 
Топ 40 на нещата, които ни карат да се чувстваме млади

Предложената през 50-те години на миналия век теория за свободните радикали гласи, че именно този процес е главната причина за стареенето.
 

ThinkStock/Getty Images


Активните форми на кислорода обаче имат и сигнална роля, активирайки Т-лимфоцитите, и допринасят за унищожаване на увредени клетки. Затова недостигът на активни форми на кислорода може да предизвика рак.
 
Учени откриха ключ към удължаване на живота

Учените установили, че окислително-възстановителният баланс, изразяващ се в оптимално ниво на активните форми на кислорода и антиоксидантите, е гарантиран от съединение, известно като взаимодействащ с тиоредоксин протеин TXNIP.
 
Тиоредоксин-1 обезврежда излишъка от активни форми на кислорода, като защитава ДНК от увреждания и забавя стареенето. Съединението TXNIP потиска тиоредоксин, като предизвиква натрупване на свободни радикали. Учените сравнили Т-лимфоцити в кръвта на 55-годишни и 20-25-годишни доброволци и констатирали, че клетките на по-възрастните хора произвеждат по-голямо количество TXNIP.
 

ThinkStock/Getty Images


Спортът забавя стареенето, доказаха учени

Това било характерно също за плодовите мушици.

След това в лабораторни условия били развъдени насекоми, у които взаимодействащият с тиоредоксни протеин се синтезира в по-големи или по-малки от нормата количества. Продължителността на живота на мушиците с голямо количество TXNIP била по-кратка в сравнение със средните показатели, а на посестримите им с малко количество TXNIP - по-дълга.
БТА