Нова чудотворна диета обещава дълъг живот и добро здраве
Нова чудотворна диета обещава дълъг живот и добро здраве / ThinkStock/Getty Images

Диета-чудо, включваща четири хранителни продукта със свойства срещу стареенето, може да осигури защита срещу рак и болести на Алцхаймер и Паркинсон, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от израелско изследване.

Четирите храни - грах, синьо сирене, царевица и соя, са с високо съдържание на съединение, което може да помогне на хората да живеят по-дълго и в по-добро здраве. Учените вярват, че въпросната молекула е в състояние да поддържа тялото младо и по-неуязвимо за смъртоносни заболявания.

Диетата, която забавя стареенето

Специалистите се надяват, че откритието им ще доведе до създаването на ново поколение лекарства, които спират процесите на стареене, увеличавайки продължителността на живот на клетките.

Редовната консумация на грах, синьо сирене, царевица и соя освобождава лечебните свойства на съединението спермидин, което влияе благоприятно върху циркадния ритъм. Проблемите с биологичния часовник се свързват с редица възрастови и хронични заболявания.

Най-популярните диети за 2015 година

"Настоящото изследване демонстрира преплитането между циркадния ритъм и метаболизма и открива нови възможности за хранителна интервенция, променяща функциите на биологичния часовник. Нарушеният циркаден ритъм се свързва с редица заболявания, сред които рак, възпаления, болести на Алцхаймер и Паркинсон. Спермидин е представител на групата на полиамините - молекули, налични във всички живи организми и набавяни чрез хранителни източници и синтезирани от собствените ни клетки. Въпросните съединения регулират жизненоважни клетъчни процеси като растеж и размножаване", обяснява д-р Гад Ашер от института "Вайцман" в Израел.

Най-доброто средство срещу затлъстяване

В тестове с мишки израелските специалисти са установили, че допълнителните дози спермидин ускоряват биологичния часовник, докато блокирането на молекулата го забавя.

"Ако е валидно и за хора, това откритие ще има широки клинични приложения. Способността да се регулира биологичния часовник чрез хранителна интервенция е вълнуваща и с голям клиничен потенциал", допълва д-р Ашер. Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват в клинични изпитания полиамините като средство за борба с редица свързани с възрастта заболявания.

Източник: БТА