Интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво.
Интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво. / Thinkstock/Getty Images
Учени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи ЮПИ.

За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора. Учените фокусирали вниманието си върху дължината на теломерите у участниците. Теломерите са окончанията на хромозомите. Известно е, че с възрастта теломерите се подкъсяват.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Било установено, че що се отнася до стареенето, теломерите у възрастните хора с високо ниво на физическа активност показват предимство от 9 години в сравнение с участниците, които водят заседнал начин на живот. При хората с умерена физическа активност предимството е 7-годишно.

Най-късите теломери били идентифицирани у участници, които водят заседнал начин на живот.

Редовното тичане увеличава продължителността на живота с няколко години

"Ако сте на 40 години, това не непременно означава, че и биологичната ви възраст е 40 години“, заяви Лари Тъкър от университета. „Всички ние познаваме хора, които изглеждат по-млади, отколкото са в действителност. Колкото по-голяма е физическата активност, толкова по-бавно е биологичното стареене. Малката физическа активност не може да го забави. За целта са нужни редовни интензивни физически упражнения".

Резултатите от изследването са публикувани в Preventive Medicine.

Още спорт, упражнения и зздравословен живот:

Методът Табата или как да изгорим мазнините за 4 минути (ВИДЕО)

Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пилатес вкъщи за стегнат корем (ВИДЕО)
БТА