"Не съм лежал в „Пирогов”, подписът ми в документите е фалшифициран", заяви здравният министър
Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров коментира пред NOVA казуса „Пирогов“.

"Директорът на болницата носи отговорност и той я понесе. Защото това са 402 случая. Как се прави услуга с парите на другите", коментира Кацаров.

До създалото се напрежение се стигна, след като преди дни от Здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината - проверка на НЗОК, която е установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството обявиха, че над 400 "фиктивни" пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от "Пирогов" излязоха на протест няколко поредни сутрини в подкрепа на отстранения директор на болницата - проф. Асен Балтов. А той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Лекарят на Кацаров, пък, отрече да е поставял фалшива диагноза на министъра. 

Казусът „Пирогов“: Грешна ли е била диагнозата на министър Кацаров

Кацаров: Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения в „Пирогов“

"Аз не мога да отида по свое желание на лекар, мога да отида на контролен преглед, когато съм повикан. Аз отидох на 23 януари. Защо ако някой иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, в който имам право безплатно да го получа, а ме вика 10 дни по-късно. Поканиха ме да направя контролен скенер на белия дроб след преболедуване на COVID-19. Едната възможност, която дава Националният рамков договор, е в едномесечен срок след да получите два контролни прегледа по преценка на лекаря. Излизаме извън тази хипотеза. Но не сме извън хипотезата, че аз съм здравноосигурено лице. Прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо аз да не мога да получа това изследване, платено от НЗОК? Аз съм здравноосигурен, имам право да го получа. Независимо от единия месец пролежаване в болницата. За мен не е проблем и да си платя изследването, но аз съм здравноосигурен и мога да получа преглед, платен от НЗОК", коментира Кацаров.

Лекари от „Пирогов" с обяснение бил ли е фиктивен пациент министър Стойчо Кацаров

Лекарят на Кацаров: Бяхме приятели, той ме предаде за дребни дивиденти

През изминалата седмица доц. Петър Атанасов – началник на вътрешното отделение и на COVID отделението в „Пирогов", обясни, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е бил лекуван по клиничната пътека за цироза, за да не плаща скъпи изследвания. Работната му диагноза е била „остра или подостра чернодробна недостатъчност“. Тогава той уточни, че става въпрос за втората хоспитализация на Стойчо Кацаров, който е бил лекуван от евентуални усложнения от COVID-19. “Първата хоспитализация беше едно сериозно изпитание и борба за живота му“, обясни още той.

И призна – при втория прием на Кацаров в „Пирогов“, той не е спал в болницата - „Пуснал съм го да е приходящ“, каза още Атанасов. „Направил съм изключение, защото е Стойчо, направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически пациенти“, допълни той, като беше категоричен, че се е грижил за Кацаров, тъй като са семейни приятели.

"Тезата им е, че на мен ми се прави услуга за това нещо, което аз не съм поискал и не съм разбрал дори, че ми се прави такава услуга, защото аз разбирам, че ми е пусната пътека с диагноза цироза един месец по-късно, когато съм си поискал медицинската документация. Доц. Атанасов в защитата си може да каже, че аз съм космонавт", заяви от своя страна здравният министър.

"Аз отидох просто на контролен преглед, бил съм само на един скенер. И това е. Не съм лежал в болницата нито една минута. Не са ми давани и никакви лекарства. Научих за това нещо от прегледа на моето медицинско досие и на 1 март поисках да ми бъде предоставено копие. Не могат да ми поставят тезата, че ми правят услуга, като взимат 2500 лева от НЗОК, за да не платя аз 100 лева. Това е пълен абсурд! В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран. Не съм лежал в болница. Аз бях абсолютно здрав, след този преглед ходих да карам ски. Така, че нищо от това, което е написано в тези документи, не е вярно", посочи д-р Кацаров и показа цялата медицинска документация, която му е дадена от „Пирогов”.

Служители на „Пирогов” искат оставката на Стойчо Кацаров

На въпрос кой трябва да понесе отговорност при тази ситуация здравният министър заяви: "Не съм аз този, който трябва да наказва. Здравната каса е извършила проверка, установила е 402 такива случая и ги е предала на прокуратурата. Дали някой ще бъде наказан и с какво ще бъде наказан е въпрос, който ще реши съдът. Това, обаче, не е толкова важно в случая. Важното е, че ние се натъкваме на един генерален проблем, който вероятно не касае само тази болница. Това, което не приемам в тази ситуация, е ръководството на тази болница да се крие зад гърба на лекарите. Защото аз видях как работят тези лекари. Те наистина се скъсваха от работа, едва смогваха. Смятам, че това е отговорност на ръководството на болницата, затова съм освободил и директора", посочи д-р Стойчо Кацаров. 

По думите му големият въпрос е какво е състоянието на нашата здравна система.

"Това, което показахме в Правителствена болница, в „Александровска“ с Фондацията, това, което виждаме сега в „Пирогов“, показва в какво състояние заварвам аз здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ. Когато преди 2 седмици Националният център по обществено здраве и анализи направи един обстоен преглед на причините за тази ужасяваща смъртност през последната година, свързана с COVID, основните изводи от този анализ бяха два. Единият е лошото състояние на здравната система, което се потвърждава с разкритията, които правим. Другият е лошото управление на кризата от правителството и бившия здравен министър и т.нар. Национален оперативен щаб“, каза още той и допълни:

"ГЕРБ са засегнати от това, че аз разкривам как те са управлявали здравната система и в какво състояние са я оставили. Това обяснява и ожесточената им реакция", допълни той. 

Служебният здравен министър коментира и процеса на ваксинация у нас и подчерта, че към момента той върви бавно. По думите му за това вина имат бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов и предишното правителство.

„Ваксинацията върви много бавно у нас, както и в много други страни. Това е проблем и се опитваме по всякакъв начин да променим това нещо. Засега без особен успех. Малко са хората, които са ваксинирани. Вината основно е на министър Ангелов и на предишното правителство. Повечето от половината ваксини, с които разполагаме, са тези, които хората не искат. Закъсняха ваксините. Беше приет план, който не беше изпълнен. Не беше проведена информационна кампания, така че да убеди хората в необходимостта и ползата на ваксинацията. Опитваме се да пречупим тази негативна нагласа. Полагаме огромни усилия“, каза още здравният министър.

Според него хората трябва сами да решат дали да се ваксинират, или не.