/ Георги Димитров
„Пирогов“ поиска оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и снема доверието си от НЗОК.

От болницата са изпратили отворено писмо до президента Румен Радев, в което се казва: „УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” настоява да се прекрати с лъжите и „ужасяващиятормоз, а служебният министър Стойчо Кацаров да подаде оставка.

Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си от управителя на НЗОК Петко Салчев, пише още в писмото. 

"Служителите на болницата сме потресени от опита за манипулация на обществото, внушавайки му се отново, че в "Пирогов се правят фалшификации", пише още в отвореното писмо. 

От болницата съобщават, че вече са изпратили писмо до президента Румен Радев, с което настояват да освободи от длъжност д-р Стойчо Кацаров. Копие от писмото е изпратено и до министър-председателя Стефан Янев

"Няма да допуснем постигнатото в последните два месеца да се оспори и името на "Пирогов" да се петни". Това се казва в декларация, подписана от над хиляда служители на болницата и изпратена отново до Радев и Янев

Дотук се стигна, след като преди дни от здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината - проверка на НЗОК, която е установила редица нарушения за над 1 млн.лв. От ведомството обявиха, че над 400 "фиктивни" пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от "Пирогов" излязоха на протест две поредни сутрини в подкрепа на отстранения директор на болницата - проф. Асен Балтов. А той отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Лекарят на Кацаров отрече да е поставял фалшива диагноза на министъра.