Лицето Стойчо Кацаров е постъпил в "Пирогов" за изследвания и е бил регистриран с неговата лична карта. Това стана ясно от думите на д-р Камен Данов - началник на Отделението по Гастроентерология пред NOVA

Думите му са във връзка с твърдението на здравния министър, че на негово име има отчетен болничен престой през месец януари, когато той не е бил в "Пирогов". В четвъртък от здравното министерство съобщиха, че Стойчо Кацаров е един от фиктивните пациенти, лекувани в спешната болница. Според информацията, през ноември 2020 г. той постъпил за лечение от COVID-19, а имал епикриза като лекуван от цироза на черния дроб. 

Лекарят на Кацаров: Бяхме приятели, той ме предаде за дребни дивиденти


"И в момента е на работа екипът, който е приемал д-р Кацаров. Те помнят, че е приет. Направен му е скенер и редица изследвания, които ако си ги беше платил щяха да му излязат много по-скъпо от клиничната пътека, която не е платена на болницата", каза д-р Данов.

Министър Стойчо Кацаров бил един от пациентите на „Пирогов“ с фалшива епикриза

Той обясни, че това е пътеката по която се работи - чернодробни заболявания (и цироза). "Но, МКБ е съвсем друго. Интересно, че след като Стойчо Кацаров не е бил в България в този период кой е дошъл с личната му карта? Постъпването при нас става само с лична карта чрез чекиращо устройство. Кой му е донесъл личната карта, на кого са взели кръв и на кого е направен скенер, на кой си е дал личната карта? Може би трябва да се говори с юристи дали това не е някакво нарушение", коментира още медикът.

„Смятам, че след това, което излезе за д-р Кацаров е по-добре тези, които в момента пригласят на проф. Балтов малко за замълчат, защото по този начин те самите увличат в този процес цялата болница." Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в студиото на „Здравей, България".

Високо напрежение в Пирогов – рокада в ръководството, размяна на обвинения и протести

И допълни: „Проблемът е с няколко хора, които са направили нарушения и с проф. Балтов. Проблемът не е с огромна част от работещите в „Пирогов”. Никой не атакува лекарите, сестрите и целия персонал на „Пирогов”. Поклон пред тези хора. Но, Балтов не е „Пирогов”.

„Ако трябва ще отидем и ще говорим с протестиращите, но по-добре да говорим с всички хора от болницата. Не всички са на протеста”, посочи още заместник-министърът на здравеопазването.