/ УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”
400 пациенти с невярна диагноза са се лекували в болницата, съобщават от здравното
Фиктивни пациенти и грешни диагнози. Това са част от нарушенията, констатирани при проверката на НЗОК в "Пирогов", съобщават от здравното министерство. 

От ведомството публикуваха част от резултатите от проверката. 

Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни, се казва в съобщението на здравното министерство.

Медици от „Пирогов“ на протест срещу отстраняването на проф. Балтов (ВИДЕО)

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график, допълват от министерството.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят, съобщават още от министерството на здравеопазването. И уточняват, че се отнасят с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“.  

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното

Ден по-рано от здравното министерство съобщиха, че сменят директора на "Пирогов" заради проверка на НЗОК, която е установила нарушения за над 1 млн.лв. Последва протест на медиците от болницата в защита на проф. Асен Балтов. А самият той заяви пред DarikNews.bg, че няма нарушения и болницата обжалва решението. 
 

С част от протоколите за установени нарушения може да видите тук: