"Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Федерацията на синдикатите от здравеопазването изразяват категорично несъгласие с уронването на доброто име на единствената болница за спешна медицинска помощ в България УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и предприетите кадрови промени в нея". Това се заявява в синдикална позиция "Долу ръцете от "Пирогов!", разпространена от пресцентъра на КНСБ.

Медици от „Пирогов“ на протест срещу отстраняването на проф. Балтов (ВИДЕО)

"Не приемаме констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с COVID-19, преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите. Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от пандемията на раменете си. Това е болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри бяха с памперси заради липса на време за почивка и на отдих в домовете си", се посочва в позицията.

"Това е един добър колектив с добри екипи, в който всички служители са работили, получавайки работните си заплати и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски". В болница УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" е сключен един от най-добрите Колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната. И това се дължи на неговия изпълнителен директор проф.д-р Асен Балтов, допълват от КНСБ.

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното

КНСБ и Федерация на синдикатите в здравеопазването - КНСБ заявяват, че здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този грозен и неефективен начин да се дискредитира една от най уважаваните болници и нейният изпълнителен директор.

"Присъединяваме се и активно ще участваме в протестните действия на колектива на болницата", се посочва в позицията.
БТА