Те блокираха за кратко движението по бул. „Цар Борис III“
Лекари и медицински лица от "Пирогов" излязоха на протест в подкрепа на бившия директор на болницата проф. Асен Балтов

Те блокираха за кратко движението по ключовия столичен булевард „Цар Борис III“ край здравното заведение. Медиците държаха надписи "Пирогов" не точи" и скандираха името на Балтов. Облечени в болничните си престилки лекари, сестри и санитари аплодираха бившия си началник в продължение на пет минути без да спират.

Смениха директора на „Пирогов“

Протестът е бил спонтанен, а персоналът на спешната болница заяви, че всеки ден точно в 9 часа ще блокират движението в района.


Медиците споделиха, че техни пациенти също звънят в болницата и са заявили, че също са готови да се включват в протестите.

Ръководителят на ковид-отделението в "Пирогов" д-р Снежа Бахарова е изразила готовност да подаде оставка.

Здравната каса установи нарушения при проверката на „Пирогов“, от болницата ще подадат възражение

Отстраняването на Асен Балтов става, след като управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев е предоставил на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров резултатите от извършената проверка в болницата. С няколко протокола за неоснователно получени суми са били установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лв., посочиха от здравното министерство.

"Това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата", допълват в съобщение до медиите от МЗ. 

Пред DarikNews.bg проф. Асен Балтов благодари на колегите си за подкрепата и коментира отстраняването си от поста: „Виновен съм явно до доказване на противното. Нарушения няма. Обжалваме в законоустановения срок от седем дни. За съжаление аз вече няма да мога да обжалвам, тъй като съм отстранен. Сигурно това е била и целта“, заяви Балтов.