/ БТА
Проф. Балтов е бил предупреден, че ще бъде отстранен
Зам-министърът на здравеопазването Димитър Петров с разяснения за рокадата на ръководството на "Пирогов". Ден по-рано от Здравното министерство обявиха, че освобождават от поста проф. Асен Балтов за констатирани нарушения за над 1 млн. лева. 

"Възможно е вина да носят шефовете на отделни отделения, като се касае относно по две направления за бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Това говори за едно - неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор. Фактите показват, че той пречи на Съвета на директорите. Не може да се управлява еднолично такава голяма държавна болница".

„Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от Съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Имам предвид, че Съвета на директорите твърди, че не му е предоставено помещение и материали, които касаят Съвета на директорите“, каза още Петров.

„След като мине процедурата вероятно Касата ще прекрати договора по тези две клинични пътеки, съгласно закона. Говорим за отчетена, но неизвършена дейност. Балтов е упражнил неефективен контрол. Не трябва да се извършва отчетена, но неизвършена дейност, защото това е грубо нарушение", разясни още Димитър Петров.

"Има нарушения по клиничини пътеки - с фиктивни пациенти. Има такива пациенти, които са били на работа, а са се водили по клинична пътека. Освен това има и друг тип нарушения, като неизпълнен алгуритъм на пътеката, това са задължителни изследвания, които не са направени".

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното

Относно това дали е политическо уволнението на Балтов, зам-министърът отговори така:  „Не сме политически, а експертен кабинет и тук няма партийни кадри в момента. Става дума за няколко болници. След съответни проверки в някои болници сме открили нарушения. Става дума за едноличен стил на управление".

Относно слуховете, че проф. Балтов е разбрал за своето отстраняване от медиите, то Петров разясни, че той е бил предупреден и е знаел, че има такава опасност за него. "Министърът го е предупредил отдавна, че потвърдят ли се тези констатации на Касата от междинния доклад, той ще бъде освободен".

Зам.министърът каза още, че проф. Балтов може да бъде уволнен и на друго основание, а именно - финансови причини. "Има над 10 млн. просрочени задължения "Пирогов", които са от консумативи и медицински изделия. Те са платени от пациентите и от Касата, но не са платени на фирмите".

Той подчерта, че няма нападки към персонала на болницата. "Никой не е казал нищо срещу "Пирогов", нито срещу лекарите в тази болницата. Министерството няма да каже дума срещу лекарите и сестрите. Поклон пред тези хора".