Напрежение в „Пирогов“ заради проверки и доклади на Здравната каса, размяна на обвинения, смяна по високите етажи и протести на лекари и служители.

Всичко започна в сряда (14 юли), когато от Здравното министерство съобщиха, че проф. Асен Балтов вече не е директор на болницата. А на негово място е назначен проф. Иван Поромански – началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия. Причината - установени нарушения за над 1 млн. лв., обявиха от ресорното ведомство.

„Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев е предоставил на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров резултатите от извършената проверка в болницата. С няколко протокола за неоснователно получени суми са били установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лв.“, съобщиха до медиите от Министерство на здравеопазването и допълниха:

"Това представлява тежко нарушение по смисъла на Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата".

Смениха директора на „Пирогов“

Проф. Балтов веднага реагира на създалата се ситуация, като публикува пост на официалния си профил във фейсбук, в който се обърна към управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев: "Пирогов не е спирал да работи от 1951 година! Срам! Голям срам!"



Тази сутрин се стигна до масово недоволство – лекари, медицински лица и служители в болницата излязоха на протест в подкрепа на вече бившия директор на болницата проф. Асен Балтов. Те блокираха за кратко движението по ключовия столичен булевард „Цар Борис III“ край здравното заведение. Медиците държаха надписи "Пирогов" не точи" и скандираха името на Балтов. Облечени в болничните си престилки лекари, сестри и санитари аплодираха бившия си началник в продължение на пет минути, без да спират.

Протестът бе спонтанен, а от спешната болница се заканиха, че всеки ден точно в 09:00 ч. ще блокират движението в района.
 

Медици от „Пирогов“ на протест срещу отстраняването на проф. Балтов (ВИДЕО)

Малко след това Здравното министерство публикува част от резултатите от проверката на НЗОК в „Пирогов“, сред които са фиктивни пациенти и грешни диагнози.

„Това са част от нарушенията. Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни“, посочиха от ресорното министерство.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях. На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график, допълват от министерството. Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят, съобщиха още от министерството на здравеопазването и уточниха, че се отнасят с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“.

Публикуваха нарушенията, открити при проверката в „Пирогов“

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров също даде разяснения за рокадата на ръководството на "Пирогов".

"Възможно е вина да носят шефовете на отделни отделения, като се касае относно по две направления за бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Това говори за едно - неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор. Фактите показват, че той пречи на Съвета на директорите. Не може да се управлява еднолично такава голяма държавна болница", посочи Петров.

„Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от Съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Имам предвид, че Съвета на директорите твърди, че не му е предоставено помещение и материали, които касаят Съвета на директорите“, каза още той.

„След като мине процедурата вероятно Касата ще прекрати договора по тези две клинични пътеки, съгласно закона. Говорим за отчетена, но неизвършена дейност. Балтов е упражнил неефективен контрол. Не трябва да се извършва отчетена, но неизвършена дейност, защото това е грубо нарушение", разясни зам.-министърът и допълни:

"Има нарушения по клиничини пътеки - с фиктивни пациенти. Има такива пациенти, които са били на работа, а са се водили по клинична пътека. Освен това има и друг тип нарушения, като неизпълнен алгуритъм на пътеката, това са задължителни изследвания, които не са направени".

Относно това дали е политическо уволнението на Балтов, зам.-министърът отговори така: „Не сме политически, а експертен кабинет и тук няма партийни кадри в момента. Става дума за няколко болници. След съответни проверки в някои болници сме открили нарушения. Става дума за едноличен стил на управление".

Димитър Петров каза още, че проф. Балтов може да бъде уволнен и на друго основание, а именно - финансови причини: "Има над 10 млн. просрочени задължения "Пирогов", които са от консумативи и медицински изделия. Те са платени от пациентите и от Касата, но не са платени на фирмите". Той подчерта, че няма нападки към персонала на болницата. "Никой не е казал нищо срещу "Пирогов", нито срещу лекарите в тази болницата. Министерството няма да каже дума срещу лекарите и сестрите. Поклон пред тези хора".

Димитър Петров за рокадата в „Пирогов“: Болницата се управлява непрозрачно

Не закъсня и реакцията на професор Асен Балтов. Пред DarikNews.bg отстраненият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви, че явно е виновен до доказване на противното.

Проф. Балтов беше категоричен: „Нарушения няма. Обжалваме в законоустановения срок от седем дни. За съжаление аз вече няма да мога да обжалвам, тъй като съм отстранен. Сигурно това е била и целта“.

Отстраненият директор на „Пирогов“ благодари на колегите си, които излязоха на протест срещу решението на здравното министерство: „Благодаря на всички за подкрепата. Благодаря им и, че защитиха честта на болницата“.

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното