Здравният министър д-р Стойчо Кацаров е бил лекуван по клиничната пътека за цироза, за да не плаща скъпи изследвания. Работната му диагноза е била „стра или подостра чернодробна недостатъчност“. Това заяви на брифинг пред медиите доц. Петър Атанасов – началник на вътрешното отделение и на COVID отделението в „Пирогов“.

Повод за изказването му е, че ден по-рано от здравното министерство потвърдиха, че именно министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е бил един от 400-те „фиктивни“ пациенти на „Пирогов“ - нарушение, констатирано от НЗОК, заради което проф. Асен Балтов беше освободен от поста директор на болницата.

Пред медиите, д-р Атанасов уточни, че става въпрос за втората хоспитализация на Стойчо Кацаров, който е бил лекуван от евентуални усложнения от COVID-19. “Първата хоспитализация беше едно сериозно изпитание и борба за живота му“, обясни още той.

И призна – при втория прием на Кацаров в „Пирогов“, той не е спал в болницата - „Пуснал съм го да е приходящ“, каза още Атанасов. „Направил съм изключение, защото е Стойчо, направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически пациенти. “

Д-р Атанасов беше категоричен, че се е грижил за Кацаров, тъй като са семейни приятели - „Със семейство Кацарови ме свързва едно много дългогодишно, много искрено приятелство...ме свързваше“.