Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров / БТА
Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения в болница "Пирогов". Те са документирани и доказани от Здравната каса. Това заяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

След като са установени нарушения за над 1 млн. лева и над 400 фалшиви диагнози, министърът няма друг избор и друга възможност, освен на смени директора на болницата, коментира той.

Служители на „Пирогов” искат оставката на Стойчо Кацаров

Що се отнася до протеста в защита на Балтов, трябва да си спомним, че при назначаването му за директор също имаше протест, припомни д-р Кацарови допърлни, че на мястото на Асен Балтов е назначил един уважаван от всички специалист като проф. Иван Поромански.

"Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът. Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания след своя престой. Аз не съм имал никакъв постковид синдром, аз нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в медицинското досие и в епикризата от болницата. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лекуван за чернодробна цироза. Това се отнася за още 402-ма души, половината от които са с чернодробна цироза, другата половина - с хронична бъбречна недостатъчност", обясни д-р Стойчо Кацаров и добави, че с изказването си доц. Петър Атанасов признава, че е издал фалшива диагноза и съответно епикриза.

Смениха директора на „Пирогов“


"Проблемът не е само в това, че от Здравната каса неправомерно са взети от болницата над 1 млн. лева от парите от здравните ни вноски. Тези 400 души, ако са недобросъвестни хора, с епикризите, които имат, могат да си извадят пожизнени телкови решения и до края на живота си да получават обезщетения за инвалидност. Добросъвестните, от друга страна, не могат да заличат от досието си тази диагноза, защото това трябва да бъде поискано от болницата", акцентира министърът на здравеопазването.

"Тези действия показват нашия сбъркан модел на здравна система. Ние създадохме един елит, който получава лъвския пай от парите в здравната система. За пръв път от десетилетия насам държавата чрез своя министър застава на страната на обикновените лекари и младите специализанти, третирани по неблагоприятен начин", допълни още Кацаров.
БНТ