„Г-н Кацаров, вие се провалихте", категоричен бе бившият здравен министър Костадин Ангелов
По време на брифинг на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов и бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов коментираха казуса "Пирогов" и поведението и решенията като цяло на здравния министър д-р Стойчо Кацаров в системата. По думите на Борисов "цялата истина ще излезе наяве".

Министър Стойчо Кацаров обясни за диагнозите и трусовете в „Пирогов“ (ВИДЕО)


До създалото се напрежение в сектора се стигна след редица кадрови промени в някои големи болници. Последната от тях - освобождаването на проф. Асен Балтов от поста директор на Пирогов. Причината - проверка на НЗОК, която установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството обявиха, че над 400 "фиктивни" пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от "Пирогов" излязоха на протест няколко поредни сутрини в подкрепа на отстранения директор, а той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Лекарят на Кацаров, пък, отрече да е поставял фалшива диагноза на министъра. Тази сутрин здравният министър коментира, че не е лежал в болница и през януари е бил просто на контролен преглед. "Поканиха ме да направя контролен скенер на белия дроб след преболедуване на COVID-19. Аз отидох просто на контролен преглед, бил съм само на един скенер. Не съм лежал в болницата нито една минута. Не са ми давани и никакви лекарства. Научих за това нещо от прегледа на моето медицинско досие и на 1 март поисках да ми бъде предоставено копие. Не могат да ми поставят тезата, че ми правят услуга, като взимат 2500 лева от НЗОК, за да не платя аз 100 лева. Това е пълен абсурд! В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран. Не съм лежал в болница. Аз бях абсолютно здрав, след този преглед ходих да карам ски. Така, че нищо от това, което е написано в тези документи, не е вярно", посочи пред NOVA д-р Кацаров и показа цялата медицинска документация, която му е дадена от „Пирогов”.



УМБАЛ „Александровска“ е с ново ръководство

Болница „Лозенец“ вече е с ново ръководство

Смениха директора на „Пирогов“

Високо напрежение в Пирогов – рокада в ръководството, размяна на обвинения и протести (ОБЗОР)


Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов коментира казуса:

Интересно развитие на ситуацията с министър Кацаров. В рамките на 3 дни си променя мнението няколко пъти - веднъж ходи на ски, друг път твърди,че е бил на контролен преглед и не е лежал в болницата. И на децата стана ясно, че той право на контролен преглед след 12 януари не е имал", каза Ангелов. 

Къде е провел новоназначеният Съвет на директорите на лечебното заведение първото си заседание - в Министерството на здравеопазването ли или в частна адвокатска кантора, попита Костадин Ангелов служебния здравен министър Стойчо Кацаров. И допълни - "свързана ли е тя с Васил Божков".

Ангелов отправи няколко въпроса към Кацаров, свързани с новоназначения в няколко болници. „Назначен ли е за директор на ямболската болница пенсионер, упражнил правото си на пенсия, който фалира болницата в Раднево, за която имаше протести? Назначен е нов директор на "Александровска болница" – какво постигна той в болниците в Шумен и Ловеч? Назначен ли е за член на Съвета на директорите на болница "Св. Анна" във Варна представител на "Демократична България", попита той. 

Ангелов: Здравната каса се превръща в инструмент за поръчкови проверки

„Г-н Кацаров, вие се провалихте", категоричен бе Ангелов и допълни, че заради спрения ваксинационен процес, българите са изложени на риск в края на есента. 

"Радев, белите, които направи и това, което ще се случи септември-октомври, горчиво ще се вайкаме, говоря за ваксините и здравето на хората", включи се и Бойко Борисов.

„Изчегъртаха Балтов, шефа на ямболката болница, на варненската болница „ Св. Анна”, шефове на COVID отделения. Дано не стигнат и до ВМА”, допълни още Борисов.