Димитър Буланов
Димитър Буланов / Александровска болница
Антикорупционната комисия започва проверка на директора на „Александровска“ болница проф. Димитър Буланов по медийни публикации, съобщиха от Комисията. 

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“. От Антикорупционната комисия уточняват - съгласно закона за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

Според публикациите, за времето докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.

Съгласно Закона за предотвратяване на корупцията, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго, се казва още в съобщението на Комисията.

И още от решението - За лицето, посочено по-горе – проф. Димитър Буланов, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.