Болница "Лозенец" вече е с ново ръководство. То е отразено в търговския регистър.

Сменят ръководството на болница „Лозенец“ заради източване на НЗОК и незаконни трансплантации

Начело на лечебното заведение застава хирургът Радосвет Горнев. Така се слага край на 23-годишното управление на бившия директор Любомир Спасов.

Той беше уволнен от здравния министър д-р Стойчо Кацаров, а съветът на директорите на болницата беше освободен.

"Приоритет в работата ми като и.д. директор на болница "Лозенец" е осигуряване на спокойствие за пациентите, за работещите, за студентите и за преподавателите". Това каза пред журналисти доц. Радосвет Горнев.

Вискотехнологичната дейност, която досега е била извършвана в болницата, не само че трябва да продължи, но и трябва да бъде оптимизирана в съответствие с всички подзаконови актове, които сега се инициират.

В отговор на въпрос дали е имало съмнителни практики за хора, кото не са роднини, но са им били извършени трансплантации, доц. Горнев каза, че "това са били платени трансплантации и ние не можем да преценяваме кой какъв е, има съответните органи за това".

"Трансплантационната дейност в България е ентусиазъм на много хора, програмата е важна за нашите граждани и дали ще има за вбъдеще такива платени трансплантации, това е въпрос на регламентиране от страна на министерството и на съответните поднормативни актове", добави той.

"Ще се спазват регламентите, които ще бъдат максимално изчистени, съобразно различията, които стоят зад различните групи граждани, увери доц. Горнев. Приоритет за нас ще бъдат трансплантациите, свързани със строги медицински показатели за български граждани, особено за децата", допълни още лекарят.

Иск спря вписването на ръководството на болница „Лозенец“ в търговския регистър

"Всички неща, свързани с процесите на проверки и разследвания, би трябвало да доведат до резултати, които да се официализират, но дотогава аз много държа да не се намесват колективите в болницата, защото те са постоянно под натиск, а медицина се върши, когато хората работят в спокойствие и са максимално отговорни", каза доц. Горнев.

По думите му, "да се търсят някакви хора в болницата, които са били съпричастни с нещо такова, това трябва да бъде абсурдно като презумпция въобще", коментира лекарят темата с извършването на трансплантации, заради които преди дни министърът на здравеопазването освободи раководството на болницата.

"Когато компетентните органи представят своите заключения, естествено всеки ще понася своята отговорност, ако такава има. Всички, които работят в болницата, знаят с каква дейност рутинно се занимава тя", добави доц. Горнев.

"Трансплантационната програма е не само по отношение на български граждани, а и така наречените комерсиални, платени трансплантации, които са практика във всички големи центрове.

За съмненията за "източване" на НЗОК доц. Горнев каза, че не е запознат в детайли с документацията, но увери, че клиничната работа по отношение на лекуване по алгоритмите на клиничните пътеки е извършвана на ниво.

Болница „Лозенец“: Внушенията за източване на НЗОК са несъстоятелни

Не мога да коментирам случая с пререждането на чакащи за трансплантация пациенти, не съм участвал в избора на реципиентите, това се извършва по строги правила", каза още доц. Горнев.

Доц.Горнев обясни, че предстои да се запознае с финансовото състояние на лечебното заведение, което трябва да бъде обект на анализ и ако има нужда от одит и Бордът на директорите прецени, че бъде предприет.

Припомняме, че проверки установиха нередности, свързани с източване на Здравната каса и неправомерни трансплантации на бъбрек, както и вероятна схема за трафик на органи.

Здравният министър разкри още, че в периода 2019-2021 г. до 27 април в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са били незаконни.
nova.bg/БТА