/ Кадър: NOVA
Заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Александър Златанов заяви в студиото на БНТ, че много от проверките, които са започнали в болниците, са на база постъпили сигнали. По думите му те реагират веднага - "изпращаме екипи и, според резултата от проверките, незабавно взимаме мерки".

"Когато сигналите минат определена бройка, това означава, че или е със знанието, или контролът не е достатъчен. Така че всеки конкретен случай се прецизира и се правят изводи. Проверките са рутинни, но при нужда проверяващите увеличават обхвата. Така някъде те завършват за дни, а другите продължават седмица-две. В случая с "Пирогов" е голям обемът и за да се провери, ще трябва минимум седмица", отбеляза д-р Златанов.

Той допълни, че сигналите идват от журналисти и пациенти. "Сигнали получава и Здравната каса, която прави проверки в критичните точки и при установяване на нарушения, проверките се задълбочават".

"Така се случи и с тези две болници (Александровска болница и Национална хемоталогична болница - б.р.) - направи се една обширна проверка, която продължава все още и излизат още резултати", обясни д-р Златанов.

На въпрос за проверките за фалшиви хоспитализации той каза, че в тези случаи Касата е ощетена с цената на клиничните пътеки.

"Лечебното заведение получава тези пари, без да е извършило дейности за тях... Постъпва се по най-различен начин - понякога пациентът дори не знае, че е постъпвал в болницата или отива амбулаторно, но му се пуска лист и се усвояват парите за клиничната пътека, а пациентът не го разбира или го разбира, когато всичко е приключило", посочи здравният заместник-министър.

По думите му, такива нарушения се извършват на различни нива и "е възможно най-висшето ръководство въобще да не знае".

 
БНТ