Проверката е заради 900 съмнителни хоспитализации
Проверяват болница „Пирогов” заради данни за сериозни нарушения.

„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници". Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

След скандала с незаконни трансплантации и източване на НЗОК: Болница „Лозенец“ с ново ръководство

По отношение на сертификатите за COVID-19 той заяви: „Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”.

За Агенцията по вписванията Петров коментира: „Все още не сме получили отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

Иск спря вписването на ръководството на болница „Лозенец“ в търговския регистър

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценят дали някой пише грамотно”, добавя зам.-министърът.

„Агенцията е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, обясни Петров относно криминалните трансплантации.

Проверяват финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска”

По негови думи процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина. „В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

В болница "Пирогов" се извършва проверка заради 900 съмнителни хоспитализации през миналата и през тази година, каза по-късно пред журанлисти Петров. По думите му става въпрос за междинни резултати от проверката, които засягат пациенти, първоначално хоспитализирани с коронавирусна инфекция. Поне една трета от тези 900 случая със сигурност са фалшиви хоспитализации, допълни Петров.

По-късно от "Пирогов" съобщиха пред NOVA, че в момента течат 6 проверки в болницата.
 

Във връзка с публикация от 10 юни 2021 г. със заглавие „Проверяват „Пирогов” за фалшиви хоспитализации”, която беше препечатана и от други медии, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” ЕАД уточнява: лечебното заведение е едно от най-проверяваните в странaта. В момента текат едновременно шест различни проверки", се казва в позиция на болницата.