Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров освобождава съвета на директорите на болница "Лозенец" заради нарушения. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет. Проверки са установили нередности, свързани с източване на Здравната каса и неправомерни трансплантации на бъбрек. 

"В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", посочи посочи Кацаров.

"Аз повиках изпълнителния директор на болницата, поисках обяснение от него. За мен обаче няма как да има 60 технически грешки. Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в електронната система на НЗОК. Това не е направено еднократно. За всеки случай има издадено направление за хоспитализация. За мен това не е техническа грешка. Това се нарича източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо“, обясни др Стойчо Кацаров.

Той е поискал и справка за финансовото състояние на болницата:

„Броят на заетите легла през цялата изминала година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Средно 8 са били свободни през цялото време. Това е основната причина за отрицателния финансов резултат. Отчитането на пациенти, без да е извършена дейност, лошият финансов резултат е достатъчно, за да се предприемат административни мерки по отношение на управлението на болницата".

НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Тя е извършила анкета на част от пациентите, които са били отчетени неправомерно. Те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период, посочи още служебният министър. 

Проверката е установила и вероятна схема за трафик на органи. Министърът посочи, че в периода 2019 – 2021 г. до 27 април в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са били незаконни.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Рецепиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Законът не позволява донороство, освен ако няма пряка родствена връзка между донор и рецепиент", обясни здравният министър. 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ има процедура за проверка, когато има съмнения, че хората не са роднини. Това е криминално престъпление, допълни той. "Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави на рецепиентите от Израел, че това са фалшиви самоличности, че това не са техни граждани. Тези документи са постъпили в Министерство на здравеопазването, но не е имало реакция по този въпрос. Цялата тази документация, след като я съберем и комплектоваме, още днес ще я представим на МВР за по-нататъчни проверки", каза още Кацаров.

При извършена трансплантация през април от трупен донор пък е регистрирано "пререждане". Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е заемал много висок пост в държавна администрация.

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първият от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. В списъка първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация", разкри Кацаров, но не уточни кой е той.

След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница "Лозенец" от днес. Сменя се и директорът на „Медицински надзор”.

В болница "Лозенец" и в момента тече проверка, но липсвали част от документите. По информация на Здравната каса те са в прокуратурата. Според здравния министър неговият предшественик е знаел за резултатите от проверката и е трябвало да действа. "Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея", но д-р Кацаров смята, че това е невъзможно.

Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде”, закани се д-р Кацаров.

На брифинга стана ясно още, че утре ще бъде взето окончателно решение по случая с Александровска болница.

На въпрос очакваме ли се следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви:  „Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процеса на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече”.