/ Държавна опера-Стара Загора
На 17 декември, от 19:00 часа - в рамките на традиционния Новогодишен фестивал, Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. 

Държавна опера-Стара Загора

На 1 ноември, Денят на народните будители, в категория „Балетно изкуство“ - колективна награда, Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година.

Държавна опера-Стара Загора

Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц.

Какво, къде, кога в Стара Загора

В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

Държавна опера-Стара Загора

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния творчески сезон бележи изумителен скок в своето професионално израстване.

Държавна опера-Стара Загора

Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

"Африканката" отново на наша сцена

За балетната трупа на Старозагорската опера вече се говори с възторжени суперлативи и на много места по света. На 17 декември в ролите на Китри и Базил софиянци и гостите на столицата ще имат възможността да аплодират звездите на Щатсбалет-Берлин примабалерината ЯНА САЛЕНКО и премиер солистът МАРИАН ВАЛТЕР.

Операта гостува в Люксембург

Очарователната Яна Саленко - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и Мариинския театър, Санкт Петербург, постоянен гост-солист в Кралската опера в Лондон, танцува на най-престижните сцени в света.

Тя е предпочитан гост на различни фестивали, носителка на много първи балетни награди от най-авторитетните международни балетни конкурси. Балерината на два пъти е получавала наградата „Мис виртуозност“ на престижния фестивал Dance Open в Санкт Петербург.

Държавна опера-Стара Загора

Талантливата възпитаничка на Донецката балетна школа на Вадим Писарев Яна Саленко дебютира на сцена като професионална балерина през 2000 година. В състава на Щатсбалет-Берлин е от 2005 година, примабалерина - от 2007г. Нейният репертоар включва главните роли в най-знаковите класически балети, както и неокласическа и съвременна хореография.

Мариан Валтер е премиер солист на Щатсбалет-Берлин, победител в балетните конкурси във Виена, Хелзинки, Нагоя, носител на наградата Deutscher Tanzpreis Zukunft, номиниран е за наградата Benois de la Danse.

Държавна опера-Стара Загора

Завършва Берлинското танцово училище, професионалната си кариера започва от Мюнхенската опера и Баварския балет. От 2002 година е в състава на Щаатсбалет-Берлин, година по-късно вече е солист, а от 2010 е премиер солист.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ на 17 декември зрителите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет „Арабеск“ Филип Миланов ще дебютира в ролята на Санчо Панса.

Държавна опера-Стара Загора

В останалите колоритни роли ще танцуват - Акари Моримацу, Джулия Рагуза, Мартина Префетто, Рио Сузуки, Ромина Славова, Сторм Норис, Харука Суга, Ивайло Янев, Станко Танев, Фиорди Лоха, Фредерико Пинто и др., солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.