Африканката
Африканката / Държавна опера Стара Загора
Днес от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представена   за втори път постановката на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер. След премиерата на 22 ноември, възхитителният  спектакъл на Вера Немирова ще се завърне в пълния си блясък, пресъздаден от великолепните изпълнители на главните роли Ивайло Михайлов /в ролята на Васко да Гама/, Русалина Мочукова /Селика/, Беса Лугичи /Инес/.

Участват още Крум Гълъбов, Ивайло Джуров, Евгений Арабаджиев, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Ивона Иванова, Костадин Якшев, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската  школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Операта „Африканката“ на Майербер – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин, оживя за първи път в България и на Балканите. Не закъсняха и въодушевените отзиви от премиерния спектакъл, изпълнени със суперлативи. „Африканката“ – това непознато за публиката заглавие, се прие възторжено и приповдигнато още с отварянето на завесата.

Спектакъл, който поразява освен с красотата на музиката на великия майстор на т.нар. „голяма опера“, с впечтляващите солистични състави, хор и оркестър, но и с неповторимия режисьорски почерк на Вера Немирова, който грабва вниманието, ангажира, мотивира и вдъхновява до последната картина в нейната естетска и силно въздействаща продукция.