изложба
изложба / Държавна опера Стара Загора
Изложба за Панчо Владигеров, която е част от програмата на ФОБИ 2019, ще бъде открита днес в 18:00 часа във фоайето на Операта. Експозицията  „Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции” представя малко известен период от творческата биография на Панчо Владигеров.

От 1920 до 1932 Владигеров работи в творчески тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител. Настоящата изложба разказва за творческото сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на миналия век. Нотните ръкописи на музиката за спектаклите на Райнхард, програмите и афишите, събирани и грижливо пазени от Владигеров и семейството му, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България. Те са и единствените доказателства в европейски и световен мащаб за дългогодишната работа на Владигеров в този творчески тандем.

Темата и датата на изложбата не са избрани случайно. Днес, откриването на 50-то издание на  първия български фестивал за опера и балет у нас, е достойно продължение на културните връзки между България и Германия.

Публиката в България за първи път ще се срещне с едно класическо оперно заглавие - "Африканката" от Джакомо Майербер. Инициатор на проекта е известната българска режисьорка Вера Немирова и Държавна опера - Стара Загора. Постановъчният екип на спектакъла включва представители на най-големия оперен театър в Германия - Дойче опера - Берлин.

Първите посетители на изложбата бяха ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан", които се срещнаха и с екипа на операта "Африканката", с чиято премиера тази вечер се открива Фестивала на оперното и балетното изкуство - Стара Загора.