Майсторски клас за оперни диригенти
Майсторски клас за оперни диригенти / Държавна опера-Стара Загора
От 9 до 21 септември Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич.

Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра. Директорът Огнян Драганов планира всяка година месец септември да бъде именно месецът за осъществяването подобни изключително важни за развитието на младите таланти курсове.

Сцената на Старозагорската опера приютява 9 млади диригенти от Румъния, Франция, Великобритания, Испания, от далечните Япония, Австралия и САЩ. Дългогодишният главен диригент и генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич ще работи с  талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Интензивната програма на курса започна днес, като диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич, ще се включат активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите „Любовен еликсир“ /12 септември/, „Дон Карлос“ /17 септември/, „Бохеми“ /20 септември/ и балетът „Делвата“ /21 септември/.

Деветте млади диригенти  - участници в Майсторския клас на Деян Савич са : Матей Поп (Румъния), Майкъл Уитънбърг (САЩ), Гай Дейвис (Великобритания), Гари Чънг (Великобритания), Арно Перие /Франция/, Хосе Карлос /Испания/, Кевин Пърсел /Австралия/, Набуаки Наката /Япония/, Андрин Холцчи /Франция/ са носители на многобройни международни отличия.

Спектаклите са с участието на солистите, хора и оркестъра, балетната трупа  на Държавна опера-Стара Загора.