Веселина Кацарова
Веселина Кацарова / Държавна опера Стара Загора
Световно признатата оперна певица Веселина Кацарова и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора ще води за втори път Майсторски клас по оперно пеене в родния си град Стара Загора.
 
През последните години Веселина Кацарова, успоредно с активната си изпълнителска дейност, е предпочитан член на жури на престижни вокални конкурси. Канена е все по-често да прави майсторски курсове за млади оперни певци в различни европейски страни. Миналата година именитото мецосопрано направи майсторски клас за първи път и в България с участието на млади таланти от България, Франция, Турция, Румъния, Китай.
 
Нейният втори международен майсторски клас  ще се проведе от 20 август до 4 септември в оркестровата зала на Държавна опера-Стара Загора. Майсторският клас ще завърши на 4 септември с гала концерт на най-изявените участници в курса с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков.
 
В рамките на две седмици Веселина Кацарова ще работи с младите специализанти върху вокалната техника, стил и интерпретация на ролята. Кандидатите сами определят своя репертоар за участие в курса. Музикалният съпровод е поверен на Светлана Денева. Дългогодишният музикален консултант на Веселина Кацарова баритонът Николай Ханджиев ще работи паралелно с младите певци.Интересът тази година към Майсторския клас на Веселина Кацарова е изключително голям. Заявления за участие са подали млади оперни певци от България, Хърватия, Турция, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция, Япония.
 
Прослушването на предварително одобрените кандидати ще се състои на 20 август от 14.00 часа в Оркестрова зала на Старозагорската опера. Всички активни участници ще получат диплом за завършен майсторски клас. Държавна опера-Стара Загора осигурява ангажимент на отличил се участник, определен от маестра Кацарова, в спектакъл от репертоара на  театъра.