/ Държавна опера-Стара Загора
В навечерието на Новата 2020 година Държавна опера-Стара Загора се обръща с удовлетворение към постигнатото през изминалата календарна година.

Държавна опера-Стара Загора

Равносметката е 21 премиерни спектакъла и концерти реализирани от творческите екипи на Държавна опера-Стара Загора. Много от тях носят знака „за първи път“ в България, в Стара Загора и на Балканите.

„Новогодишна наздравица“ в Операта на 31 декември

2019 дава началото и на мащабни международни копродукции - „Италианката в Алжир“ с Македонската опера и балет, супер продукцията на операта „Атила“ с Театро лирико-Каляри, Италия, „Африканката“ - съвместна продукция с Дойче опер-Берлин.

2019 година отбелязва 70 години професионален балет в Стара Загора, за 50-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство, както и почит към родената в Стара Загора световна оперна прима Стефка Минева.

Държавна опера-Стара Загора

Възторжени отзиви, зрителски овации и все по-голямо признание в национален и международен план съпътстват всяко от големите събития на Държавна опера-Стара Загора. Ръководството на театъра - в лицето на директора Огнян Драганов, артистичния директор Веселина Кацарова, художествения ръководител на балета Силвия Томова и главния диригент Ивайло Кринчев, си поставя още по-високи творчески цели, планира амбициозни проекти и се стреми към завладяване на нови хоризонти и ангажирането на още по-голям брой съмишленици и последователи.

Премиерите и най-ярките гостувания на 2019

Още в първия месец на новата 2019 година бяха реализирани две премиери - Концертът-трибют на легендарната група Whitesnake със заглавие „Here We Go...Again!“ с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и рок група „Кикимора“.

Спектакълът на балета „Дон Кихот“ на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК (СНИМКИ)

На 29 януари нов живот бе даден на мюзикъла „Лелята на Чарли“ с участието на ученици от НУМСИ “Христина Морфова. Този спектакъл бе част от програмата на Музикалното училище, с която тази година се отбелязват 45 години от създаването му.

Втората премиера с участието на талантливите ученици бе мюзикълът „Класният се жени“ от Филип Павлов с премиера за първи път в Стара Загора на 27 февруари. Режисьор и на двете постановки бе Николай Априлов, а диригент – Красимир Къшев, който е и преподавател в НУМСИ“Христина Морфова“.

Във втория зимен месец, февруари, за първи път в Стара Загора бе представена оперетата от Имре Калман „Херцогинята от Чикаго“ под режисурата на проф. Румен Нейков. За първи път през месец март бе представен и шедьовърът на Джоакино Росини - операта „Италианката в Алжир“ - копродукция на Държавна опера-Стара Загора и Македонската опера и балет с режисьор Урсула Хорнер.

Държавна опера-Стара Загора

За ролята си на Изабела в този спектакъл солистката на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова получи наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Кантус фирмус. През октомври - „Италианката в Алжир“ получи и своите заслужени адмирации на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

През месец март малките артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет към Държавна опера-Стара Загора представиха премиерата на мюзикъла „Космическа приказка“.
През април месец се състоя премиера на балета „Лешникотрошачката“ с хореограф Константин Уралски - Русия.

За първи път в България бе представена камерната опера „Лицето на лъва“, която получи Специалната грамота „Стара Загора“ на Община Стара Загора за ярка интерпретация на значима социална тема.

Посрещаме Коледно-новогодишните празници с богата програма

Блестящият танцов спектакъл „Гето“ по музика клезмер и на Горан Брегович бе събитието на месец май. Веднага след премиерата си на 21 май, „Гето“ обра овациите и на столичната публика и бе представен на сцената на Националния музикален театър.

На 30 май пък на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ бурно бе аплодирана от столичани уникалната постановка с кукли на операта „Турандот“ - съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора.

През месец юни Детско-юношеска студия за опера и балет към Операта представи за първи път в България спектакъла на мюзикъла „Зайчето Питър“. За четвърти път Опера на стадиона - запазена марка на Старозагорската опера, привлече вниманието на почитателите на операта от България и региона със спектакъла на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди с участието на Кирил Манолов.

На 10 юли балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора представи три едноактни балета - „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“. Огромен беше и интересът към балетната премиера „Антигона“ по хореографията на Людовик Парти - на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. Пак там се състоя световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана от Андреа Катели специално за Държавна опера-Стара Загора.

На нова сцена - средновековната крепост „Туида“ край Сливен блесна операта „Аида“ от Джузепе Верди, на 14 юли. Държавна опера-Стара Загора бе основен участник в програмата на Летните музикални вечери-

Операта гостува в Люксембург

Баба Вида 2019. В рамките на три августовски дни и вечери на специално построена сцена пред крепостните стени на средновековния замък „Баба Вида“ бяха представени спектаклите на операта „Набуко“ и оперетата „Хубавата Елена“, в парка - специалната програма за децата на Видин „Музикално пътешествие“, а в спортната зала зрителите горещо аплодираха спектакъла на балета „Нестинарка“.

От 20 август до 4 септември за втора поредна година се състоя Майсторския клас на оперната дива и артистичен директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова, който
тази година събра в Стара Загора млади оперни певци от България, Турция, Швейцария, Германия, Финландия, Полша, Италия, Япония.


Новият творчески Сезон 2019/2020 г. за първи път започна извън границите на България с премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди на сцената на операта в Каляри, Италия. Съвместната продукция на Старозагорската опера и Театро лирико, Каляри ще бъде представена в България за първи път през месец юли 2020 г. на стадион „Берое“ в Стара Загора.

За откриването на балетния сезон на 15 октомври в постановката на балета „Лебедово езеро“ участва световната звезда Денис Черевичко - премиер солист на балета на Виенската Щатсопер. Оперният сезон бе официално открит със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини с участието на звездата от световните сцени сопраното Светла Василева.

Държавна опера-Стара Загора с две награди „Кристална лира“

Безспорно огромното събитие за всички меломани в Стара Загора бе премиерата на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер,
с която се откри Фестивалът за оперно и балетно изкуство. На сцената оживя оперен шедьовър, реализиран по изключително въздействащ начин и със съвременни послания от световноизвестния оперен режисьор Вера Немирова.

Това заглавие се поставя за първи път в България и на Балканите и се реализира с дарените от Щатсопера-Берлин костюми и декори. През март 2020 г. спектакълът на операта „Африканката“ ще бъде представен и на сцената на зала 1 на НДК. В първия брой на авторитетното германско издание “Das Opernglas”е поместена публикация за „Африканката“ на Старозагорската опера.

В края на 2019-на 6 и 7 декември, Държавна опера-Стара Загора гостува с огромен успех в Националния театър на Люксембург с премиерата на „Любов и ревност“- камерна опера от Албена Врачанска.

Забележителни декемврийски спектакли на балета на Държавна опера-Стара Загора увенчават края на творческата 2019 г. На 5 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се състоя премиерата на балета „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин.

На 17 декември софиянци и гостите на столицата възторжено аплодираха балета на Държавна опера-Стара Загора, който представи за първи път в София - на сцената на зала1 на НДК, своята впечатляваща продукция на балета „Дон Кихот“ от Минкус със звездите на Щатсбалет-Берлин Яна Саленко и Мартин Валтер в главните роли.

На 1 ноември, Денят на народните будители, в категория „Балетно изкуство“ - колективна награда, Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“.

Коледният дух завладява и новата артистична зона в Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора посреща със самочувствие 2020 година и с непоколебимостта да продължава да обогатява своя репертоар с нови и атрактивни заглавия, да радва своите почитатели с гостувания на звезди от световния оперен и балетен афиш, да експериментира смело с нетрадиционни и рядко поставяни оперни и балетни творби, да приема предизвикателствата на новото време с впечатляващи и иновативни продукции.

През Новата година екипът ще продължава да се грижи за своята публика от най-ранна детска възраст, както и ще се стреми да изненадва приятно своите верни почитатели и да търси още по-интересни и привлекателни начини и средства да достигне до още по-широк кръг зрители.

Да бъде щастлива и успешна Новата 2020 година!