Национално изложение
Национално изложение / Дарик Сливен
Налагат строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти
97155
Налагат строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти
  • Налагат строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти
Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
ОТКРИВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО ВИЖТЕ ТУК

"Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", увери министърът по време на откриването на Националното изложение по животновъдство.

В търсене на изгубения вкус: Консумирайте българско овче мляко, призовават фермери
 

животновъдство
Дарик Сливен


"Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали", подчерта Порожанов.
 
Какво сирене ядем?

В началото на седмицата земеделското министерство публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти - с мляко или имитиращи - с растителни мазнини.
 

Сливен
Дарик Сливен


Засилени проверки върху качеството на млечните продукти ще извършва Министерството на земеделието и храните, съобщи още министър Порожанов. За целта към министерството ще бъде създадено специализирано звено, което ще работи независимо и паралелно на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
 
Евтиният кашкавал-малко мляко и мазнини, много вода (ВИДЕО)

Освен в млечния сектор, ще се извършват проверки и в етерично-маслодайната промишленост, както и там, където може да се злоупотребява с качеството на влаганите в готовата продукция суровини.
 

Сливен
Дарик Сливен


След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да касае фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия, уточни министър Порожанов.

Агенцията по храните откри сирене и кашкавал без мляко

Той благодари на организаторите на Националното изложение за положените усилия и допълни, че то ще разшири обхвата си, като се превърне в център за регламентирана търговия на породисти и автохтонни животни.
 

Сливен
Дарик Сливен


На животновъдното изложение в Сливен са представени селекция от най-добрите животни, които се отглеждат у нас, тяхната бройка да е над 700. Те са специално подбрани от 36-те развъдни организации, които участват в тазгодишното изложение.

60% от сиренето и кашкавала не са истински
 
21 са развъдните организации, които са се погрижили за селекцията на най-многобройните животни, представляващи овцевъдството и козевъдството - над 400 от общо 40 породи.
 

Сливен
Дарик Сливен


Говедовъдството е представено от 10 организации с над 140 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Две развъдни организации представят биволовъдството у нас с 19 биволи от породата "Българска мурра".
 
Коневъдството и кучевъдството участват съответно с 2 и 1 развъдни организации - на българско овчарско куче и лудогорско гонче.