Агенцията по храните откри сирене и кашкавал без мляко

Направени са 169 проби на млечни продукти в търговска мрежа от миналата година

/ Thinkstock/Getty Images
Направени са 169 проби на млечни продукти в търговска мрежа от миналата година
В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в търговската мрежа у нас, е установено наличие на немлечни мазнини. Това става ясно след направени проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко през изминалата година. Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти.

60% от сиренето и кашкавала не са истински

Вече втора година по инициатива на дирекцията "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) комисия от представители на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите правят внезапни проверки в търговската мрежа, като на произволен принцип взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които изследват.

сирене кашкавал
Thinkstock/Getty Images

Целта е да се установи дали се спазва Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, съобщават от БАБХ, цитирани от БТА. По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

Иззеха фалшив кашкавал, предназначен за Гърция
 
През изминалата година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. сирене; 46 бр. кашкавал; 17 масла и осем броя кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в пет от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в три проби сирене и в две проби кашкавал), което е 2.96 процента установени несъответствия.
 
За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение. Проверките продължават и през 2018 г., като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.
Нова тв