Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода, показва проучване на организация "Активни потребители", съобщи NOVA. Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.

Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори

„При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост”, обясни в „Здравей, България” Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

кашкавал
ThinkStock/Getty Images

Освен това има и видими нарушения в етикетирането. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят. От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

Стряскащи данни за продуктите в майонезата

От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.
nova.bg