Стряскащи данни за продуктите в майонезата
87639
Стряскащи данни за продуктите в майонезата
Стряскащи данни за продуктите в майонезата
  • Стряскащи данни за продуктите в майонезата
  • Стряскащи данни за продуктите в майонезата

Майонеза без яйца се продава у нас. Това показа изследване на асоциация „Активни потребители". Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца.

Майонеза без яйца, но с Гума гуар, Гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати - това са открили в магазините от асоциация „Активни потребители". Тези продукти могат да бъдат опасни за здравето ни, обясни в интервю за Дарик изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов

60% от сиренето и кашкавала не са истински

„Резултатите са многообразни, но като цяло - далеч от световните стандарти за майонеза. В България няма стандарт или действащо изискване за това какво е майонеза и точно това способства за създаването на най-разнообразни рецепти и практики, които нямат много общо с традиционното възприятие за това какво е майонеза. Изследвали сме 16 марки. От тях в 6 няма яйца, изненадата е, че дори си го пише на етикета. Може би ние не обръщаме внимание като потребители. При 9 от продуктите имаме много високо водно съдържание - над 60%. Съответно при няколко продукта установихме и много високо съдържание на въглехидрати. Това означава нишесте, вместо яйца. Производителите са свободни да измислят всякакви рецепти. Въпросът е дали този сос, в който има нишесте вместо яйца, трябва да се нарича майонеза, или сос, дресинг и др.", коментира изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.

Според него опасности има в две посоки:

„Едното е много високото водно съдържание. То създава среда за развитие на микроорганизми. Колкото повече вода има в един продукт, не само в майонезата, толкова по-склонен към разваляне е той. Вторият риск е свързан с диабетно болните, тъй като по начало в майонезата не трябва да има въглехидрати. Но в някои продукти, както установихме, въглехидратите са доста. Така един човек със захарна болест може да пострада от това, че консумира въглехидрати, без да знае".

„Това е поредният продукт менте, който заблуждава потребителите, но има и рискови ефекти за здравето, метаболизма. Вредно е и за децата ни", каза диетологът Донка Байкова пред Нова телевизия.

„Тук има само калории и нищожна хранителна плътност", добави тя.

По думите ѝ голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.

От асоциацията планират да изследват и съдържанието на предлаганите марки лютеница на пазара. Преди месец пък изследване на „Активни потребители" показа и отклонения от рецептата за бяло саламурено сирене, а в един от изследваните продукти, който се продаваше като сирене, нямаше мляко.

Видео: Нова телевизия

Снимка: Thinkstock/Getty Images