Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори / Дарик архив
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
87264
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
  • Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
  • Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
  • Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
  • Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори

До две седмици излизат резултатите какво сирене ядем. Комисията за защита на потребителите инициира проверка на няколко вида сирена, за да провери дали съдържанието им отговаря на написаното на етикета.

Проверката на сирената е възложена от Комисията за защита на потребителите, като целта е да се установи дали съдържанието, написано на етикета, отговаря на качеството на самия продукт.

Проверката идва дни, след като Асоциация активни потребители пусна изследване, според което има масови разлики между съдържанието и това, което пише на етикета.

Сиренето под 8 лева не е от мляко

Ръководителят на лабораторията за изпитване на храни към Министерство на икономиката Жечко Димитров обясни, че ще се анализира състава, който би трябвало да притежава - мазнини, белтъчини. Ще се гледа също дали има съставки като растителни мазнини и стабилизатори, защото не би трябвало да ги има.

От всички продукти са взети по три образеца. "Един от тях ще бъде анализиран, а другите два са контролни. Контролните остават при търговеца и в Комисията за защита на потребителите. В случаи на рекламации анализите ще бъдат повторени. След като отидат в нашата лаборатория, тези проби се входират официално, кодират се и с кодовете се подават към аналитичните лаборатории за изследвания", обясни още Жечко Димитров.

Ако някоя от пробите не отговаря на съдържанието на сиренето и има разлика с етикета, глобата е до 30 хиляди лева.