Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители", припомня NOVA.

Какво масло ядем?
 
Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин против гъбички и плесени. В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като „имитиращи”.

Защо поскъпнаха млечните продукти?
 
Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

Има ли разлика в качеството на храните, предлагани у нас и в Европа?
 
За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото. Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген“, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

Нелоялни търговски практики: Домашна ли е "домашната майонеза" на пазара?
 
Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите”, допълни още той.
nova.bg