млечни продукти
млечни продукти / ThinkStock/Getty Images
Млечните продукти са с 10 на сто по-скъпи тази година в сравнение с миналата - това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред БНТ. Председателят на комисията Владимир Иванов заяви, че най-голямо е поскъпването при маслото, но се усещат по-високите цени и при сиренето и кашкавала.

Според експертите основната причина за това е недостигът на мляко и поскъпването на суровината - както у нас, така и на европейските пазари.

Млякото, маслото и сиренето поскъпват

Цената на маслото у нас не е била толкова висока от 2011 година насам. Основната причина е, че от миналата есен има сериозно покачване на цената на суровото мляко у нас и на Европейските пазари. А то е основна суровина за направата на масло. Освен това и търсенето му непрекъснато се увеличава като основна съставка на шоколада.

При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения.

Единствено при по-качествените марки кашкавали и сирена има задържане на цените.

Бъдещето: Какво ще ядем през следващите 10 години?

Заради по-скъпите млечни продукти много от хората особено по селата сами си правят домашно сирене, масло и извара.Приготовленията са дълги, но продуктите са вкусни и качествени.
БНТ