/ netinfo

Пловдив открива днес домакинството си като Европейска столица на културатата. Разнообразие от културни събития очаква жителите и гостите на града. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално и е посветена на един от ключовите проекти в програмата - „Тютюневия град“.  

Пловдив ЕСК
netinfo

Новото място за срещи - пред триизмерното лого на „Пловдив 2019“ (СНИМКИ)

Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е с начален час 18,00.

БНБ пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета Пловдив  Европейска столица на културата
БГНЕС

В Регионалния етнографски музей в 17:00 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).

В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма Капана 2019.НАЧАЛОТО представя изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20:00 часа.

Пловдив ЕСК
netinfo

Ето откъде ще минават маршрутките по време на откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на културата

Програмата продължава с фотоизложбата в Регионалния исторически музей „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата.

Пловдив ЕСК
фейсбук

30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници пък представя изложбата „Пловдивските художници“, която ще може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив от 17:30 часа. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.

Без коли в Централната градска част в деня на откриването на Пловдив - ЕСК 2019 (СНИМКИ)

Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17,30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.

Триизмерното лого на Пловдив 2019
Дарик Пловдив


Културната програма днес ще завърши с камерният концерт „Юбилеи“, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов и театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят”, който ще се играе на сцената на пловдивската драма със симултанен превод на английски.

Кулминацията на откриването на Пловдив - ЕСК 2019  е утре.