Иван Тотев в студиото на Дарик Пловдив
Иван Тотев в студиото на Дарик Пловдив / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
"Да си кмет е въпрос на компромис не само с личното време, а понякога и с личното достойнство", коментира в интервю за Дарик Тотев и поздрави пловдивчани с песента на Depeche Mode  - "Walking In My Shoes"
Иван Тотев в интервю за Дарик
100152
Иван Тотев в интервю за Дарик
  • Иван Тотев в интервю за Дарик
"Грандиозната кула за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата, е символ на Съединението, извършено в Пловдив преди повече 130 години. Мечтата ми е всички, които се идентифицираме с домакинството на града като ЕСК, да намерим отговор на въпроса - Защо се гордея, че Пловдив е ЕСК 2019? Всички се хванахме за ръце, работихме ЗАЕДНО и спечелихме проекта. Културната програма е толкова разнообразна и разнопосочна, че аз искрено вярвам, че всеки ще намери своето събитие,  което ще помни след това години наред". Така отговори на въпрос на Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев на какво ще е символ пловдивската кула – на това, че продължаваме да говорим на различни езици тук през последните 8000 години или на това, че за много неща не се разбираме, колкото и да си говорим? Интервюто с градоначалника е броени дни преди официалния старт на Пловдив като ЕСК. 

Едно от събитията през 2019-та година, които ще оставят със сигурност отпечатък в Тотев, ще е изложбата, с която на Главната улица на града ще бъде "разположена" Берлинската стена. "Това е изключително важен символичен политически момент, защото ние в Пловдив знаем какво е да бъдеш отделен", коментира още пред Дарик той, връщайки историята на града години назад. 

Разговорите с хора, които нямат нищо общо с управлението, му "подреждат” най-добре мислите в главата.

"Помагат ми да взимам решения, които са много по-устойчеви и по-твърди в отстояването им", смята кметът и споделя, че през 2019-та година няма да пропусне нито едно от големите събития, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата - HILLS of ROCK, Международния фолклорен фестивал, Капана фест, джаз концерти. Не иска да пропуска и мачовете на ВК "Марица". А за ново гостуване на Металика в Пловдив, кметът е категоричен: "Топката е в тях, ние сме готови да ги посрещнем".

Освен напрежението, нервите, отговорностите от взетите решения и т.н., да си кмет е въпрос на компромис не само с личното време, а понякога и с личното достойнство, отговори още Тотев, запитан ако не беше на този пост нямаше ли да се чуди “как издържа кметът” и дали не му се иска да зареже всичко.

"Щях да съдя за нещата по едни косвени белези като това кой какво е казал или рекъл, какво съм чул в автобуса или в магазина и т.н. Затова не съдя по никакъв начин хората, които имат различно мнение от моите очаквания. Не случайно велики умове в света са казали: Можеш да ме съдиш, когато сложиш моите обувки и когато извървиш моите стъпки по пътя, по който аз съм извървял".  

Най-вероятно затова и поздравът за пловдивчани от Иван Тотев, който за никого не е тайна е заклет фен на рока, е с песента на Depeche Mode  - "Walking In My Shoes".

И още: за предоверяването и несбъднатите мечти, за това за какво трябва да се използват 1, 5 - те млн. евро за Пловдив от наградата "Мелина Меркури", какво е бъдещето на съвместните проекти на града с Матера и колко важно е стратегическото планиране, чуйте в интервюто на Искра Койчева с кмета на Пловдив Иван Тотев.