/ снимка: Кирил Кирилов
Над 30 културни събития са предвидени за уикенда, с който ще бъде открито събитието „Пловдив - Европейска столица на културата“, съобщиха организаторите от фондация „Пловдив 2019“. Припомням, че трите дати, през които това ще се случи, са 11, 12 и 13 януари.
 
Пловдив с бюджет над 365 милиона лева

Всичко ще започне от пространството СКЛАД и хората постепенно ще се придвижат към центъра, а след това към Капана, Стария град и Пеещите фонтани, обясни артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева.

Първо в Тютюневото градче ще бъде открита изложбата "Дим - и история на тютюна". Едно от водещите заглавия е спектакълът „Евридика в подземния свят”, който ще е в симултанен превод на английски за 50-те гости от ЕК на събитието, каза актьорът Валери Кьорленски.
 
1500 се качват на грандиозната сцена за откриването на Пловдив - ЕСК 2019


Отново на 11 януари в Балабановата къща ще бъде изпълнен „Химн на Св. Св. Кирил и Методий” от Ференц Лист в изпълнение на проф. д-р Ромео Смилков. В Етнографския музей ще бъде открита изложбата „Песента на дървото” на която ще бъдат показани уникални инструменти - като метален кавал изложен на първото промишлено изложение в Пловдив и гайдата на легендарния певец на Родопа планина Георги Чилингиров.
 
Увеличиха бюджета на „Пловдив 2019“ с 3 милиона лева

Две "огнени трупи" - Жар Театър и Fireter ще сътворят най-голямото огнено шоу у нас досега. Те ще излязат на Пеещите фонтани с 20 актьори - някои в цветни, други в бели костюми. Огненото шоу е прецедент за България, уточниха от фондация Пловдив 2019.