/ netinfo
1500 се качват на грандиозната сцена за откриването на Пловдив - ЕСК 2019
99916
1500 се качват на грандиозната сцена за откриването на Пловдив - ЕСК 2019
  • 1500 се качват на грандиозната сцена за откриването на Пловдив - ЕСК 2019
„Ние сме всички цветове“ е темата на грандиозния откриващ спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, който ще се проведе в сърцето на града на 12 януари

Затварят само частично „Цар Борис III Обединител” за подготовката на откриването на ЕСК

Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Реално сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците.

Разширена с два подиума с дължина 100 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл.

Увеличиха бюджета на „Пловдив 2019“ с 3 милиона лева

Очаква се в пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“, да се съберат над 60 хиляди души. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ. За строежа в града ще пристигнат 20 камиона с техника, а 200 човека ще  я сглобят.

Представят културната програма за догодина, Пловдив е ЕСК

РАЗНООБРАЗИЕ“ и „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии. Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто. Ще участват над 200 кукери от целия регион, 22-ма млади актьори от Националната гимназия  за сценични и екранни изкуства в Пловдив, ансамбъл „Тракия“. 

200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от АМТИИ ще изненадат публиката с арфи, но не класически, а лазерни.

Дават 50 000 лева за НОЩ/Пловдив

1000 граждани
на Пловдив ще се качат на сцената, за да изразят посланието на града под тепетата за 2019 година – ЗАЕДНО. Ще бъдат ангажирани и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“.

Спектакълът ще завърши с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто. Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да отиде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика.