Пловдив 2019
Пловдив 2019 / netinfo
Пловдив 2019
97614
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Кирилицата оживя на емблематично място в центъра на Рим. На 29 май светлините на Капитолийския площад бяха изключени, за да започне 3D mapping шоуто върху фасадата на сградата на Община Рим. То разказа на многобройните присъстващи как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството.
 
„Събитието беше много красиво. По време на 3D mapping-а бяха прожектирани кадри от Пловдив и случайни зрители, които се оказаха от града ни, бяха много впечатлени, както и останалите гости на шоуто“, разказа в интервю за Дарик изпълнителният директор  на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Кирил Велчев
netinfo

Идеята за събитието е на посланика на България в Италия Марин Райков, а провеждането му се финансира от бюджета на фондацията.
 
В същия ден стана ясно още, че международното жури на Европейската комисия препоръчва на Пловдив да се присъди награда „Мелина Меркури“.
 
„Това е поредното признание за Пловдив и за екипа на фондацията. Наградата е много престижна, а докладът на международното жури на Европейската комисия за подготовката за ЕСК през 2019-та година е много положителен “, коментира още Велчев.
 
Препоръките са чисто насочващи, допълни още той. Те основно са за ясен контрол и периодични срещи с проектните партньори, по-видима информацията за финансовото
самоучастие на всеки партньор, назначаването на мениджър от екипа, който да се занимава изцяло и само с откриващото събитие и сключването на договора за директно излъчване с някоя от водещите медии, както и открита и точна комуникация по отношение на календара и синхронизирането на проектите и инфраструктурата, която се очаква да бъде открита през 2019 г. (било то и на по-късен етап).
 
Експертите настояват още, че трябва ясно да се изведе посланието, че наследството от годината на титлата, е също толкова важно, както и събитията в самата година, ако не и по-важно, защото именно то е, което ще остане в града и хората. Комисията препоръчва и още по-активна комуникация на позитивното влияние и резултати, очаквания и намеси в ромския квартал и реализаацията на промо кампания на романес, в която млади активисти – студенти и творци, да посетят Матера.
 
След утвърдителното решение на Комисията сумата от милион и половина евро ще бъде преведена на сметката на фондацията, като е планирана тя да се ползва и за наследство на Европейска столица на културата и за силно културно съдържание в Пловдив и след 2019 година.
 
Цялото интервю с Кирил Велчев чуйте в звуковия файл.