Пловдив 2019
Пловдив 2019 / netinfo
Спектакъл с над 100 участници ще бъде кулминацията в официалното представяна на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Представлението е довечера от 19.00 часа в Голямата зала на Драматичния театър. То ще бъде предавано на живо на голям екран на сцената пред Община Пловдив, както и пряко в интернет пространството.
 
Празничната програма започва още от 10.00 часа в Дондуковата (Градската) градина. Там ще има детски игри, организирани от авторите на Чилик фест. За забавлението на по-големите ще се грижат състави от пловдивски читалища, както и професионални танцови състави, оркестри и детски хор на сцената пред Община Пловдив.
 
Малко след 15.00 часа започва и представлението на Държавна опера – Пловдив. На шест балкона струнни триа и квартети ще изпълняват музика за по 20 минути. Първият струнен състав ще свири от балкон до Пощата, а последният – от офиса на Фондация „Пловдив 2019“ на пл. „Джумая Джамия“.
 
Към 17.00 часа ще започне и концерт, отново на сцената пред Общината, на група, чийто фронтмен е Стенли (бивш вокалист на рок група Тангра). В състава има и други известни музиканти, сред които е и Фънки на бас китарата.
 
Гвоздеят на програмата стартира в 19.00 часа на Голямата сцена на Драматичния театър. Входът е само с покани. Режисьорът Крис Болдуин разкри, че пърформансът ще започне със 7-годишно момче, което само с един пръст ще направи кратка мелодия, а негов партньор на сцената ще катализира взрив от емоции и истории, които ще представят програмата и пътя на Пловдив до, през 2019-а, а и в евентуално бъдеще.

Възрастта на момчето не е случайна, уточни артдиректорът на организацията Светлана Куюмджиева. Годините му са седем, отколкото са направени и първите стъпки на Пловдив към титлата Европейска столица на културата.
 
Фондацията организира и безплатен транспорт за пловдивчани до центъра на града. Четири автобуса ще правят курсове от кварталите Кючука, Кършиака, Тракия и Смирненски. По повод празника всеки пътник ще получи книжка с програмата и ще може да се срещне с представител на фондацията, както и да послуша музика от фолклорен оркестър „Брестовица“.