/ netinfo
Одобриха 12 проекта по отворена покана на Пловдив 2019 - „В последния момент“ 
12 проекта са одобрени от Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“ от първата дата на отворена покана за проектни предложения „В последния момент“ (Last Minute). За конкурса са получени общо 41 проектни предложения. Между подкрепените ще се разпредели грант от 225 000 лв. Журито предлага и eдна резерва, която да прехвърли за допълнително обсъждане и разглеждане.

50 000 лева и 24 точки получава фондация "Отворени изкуства" за НОЩ/Пловдив  - един от най-устойчивите проекти в Пловдив и в страната, който всяка година включва над 100 участника и представя събития в над 70 локации в града. Всяка година НОЩта предлага мащабна и разнообразна програма с вход свободен.  

Отпуснаха още 9 млн. лева на Пловдив за ЕСК

"Събитието НОЩ/ Пловдив е емблематично за града и е логично през 2019 г. да бъде част от програмата на Европейска столица на културата. Финансовата подкрепа следва да допринесе за надграждане на качеството и съдържанието на програмата и привличане на разнообразни публики. По настоящият проект, членът на журито Виктор Янков си направи самоотвод и не участва в оценката на настоящия проект поради съмнение за евентуално наличие", информираха от фондация "Пловдив 2019".

30 000 лева и 15 точки са за ФилмГейт БГ -  проект за разпространението и популяризирането на българското късометражно кино. В основата му стои създаването на свободни зони за късометражно кино на международните летища в страната. На специално позиционирания и оборудван екран филмите ще бъдат излъчвани без прекъсване по време на цялото оперативно време на летището. Зрителят може да догледа вече започнал филм и да продължи своето изживяване със следващите заглавия.

Програмният блок ще бъде с продължителност около 45 минути и ще се върти постоянно. Зоната ще разполага с двадесет кресла предназначени за удобния престой на зрителите пред екрана. Пилотният проект е на Летище София.

Борисов в Пловдив: Превеждаме парите за подготовката на града за ЕСК

18 000 лева
и 18 точки, получава фондация „За Родопите“ за проекта си "Концертът“,  инспириран от идеята на Пловдив ЕСК 2019 за свързване на българското с европейското. Мисията му е българските ценности да бъдат припознати и утвърдени редом с европейските такива, а „обикновеният“ човек да се почувства включен и приобщен към „глобалната европейска култура“ чрез нещо, което усеща близко и познато. „Концертът“ е замислен като безсловесен музикален куклено-театрален спектакъл за всички възрасти. Сюжетът на спектакъла представлява подготовката на един женски квартет от народни певици за концерт, и самият такъв. 

15 000 лева са за World Фест, който ще се проведе на Римския стадион през юли 2019 г. и ще се състои от три концертни части в две вечери. Световни музиканти ще се обединят, за да покажат че съвременната българска музика е съвременна световна музика.

12 точки и 10 000 лева получава СУ “Свети Свети Кирил и Методий” за проекта си  "Среща с фолклора на Тракия". Основната идея на проекта е проучване на регионални традиции и обичаи и осъществяване на концерти, представящи фолклора на Тракия и реализирани от учениците на СУ “Свети Свети Кирил и Методий” съвместно с партньори - избрани читалища: “Светлина” - с. Цалапица, “Никола Вапцаров - 1924 г.” - Стамболийски и “Васил Левски 1927”, квартал Сушица, Карлово. Целта на концертите е съхраняване, осъвременяване и представяне на различни обичаи от Тракийската етнографска област.

7-те млн.лв. за ЕСК вече са факт. Отиват за културна инфраструктура и градска среда

Следващият проект, който е одобрен, е концертът на формацията Western Balkan Band BG в Пловдив. Той получава 40 000 лева и е оценен с 15 точки. Проектът предлага добра възможност за допълване на балканско съдържание в програмата на Европейска столица на културата и със сигурност ще привлече публики, счита журито и препоръчва да се наблегне на по-добра комуникационна стратегия. 

Проектът „Да бъдем различни – 40 години с песните на Пим-Пам и Борис Карадимчев“ получава 15,4 точки и финансиране от 20 00 лева. Става въпрос за концерт на детски хор „Пим-Пам“, Оркестър на Класик ФМ радио, солисти-певци и със специалното участие на Хор на пловдивските момчета, в който ще бъдат представени песенни хитове от творчеството на известния български композитор.

Комиксът Cartoon Plovdiv - fantasy guide for locals & tourists получава 10 000 лева. Проектът, който е свързан със създаването на пътеводител на реалните възможности за отдих, забавление и културен туризъм, които може да предложи Пловдив на един турист и графични новели (комикси) за Европейската столица на културата – Пловдив 2019, е оценен с 16 точки.

Отново 10 000 лева получават Музикално-театралният мултимедиен спектакъл концерт „От Толедо до Пловдив, както и проектът на Математическата гимназия в града на тепетата "Играй, твори и работи за Пловдив".

Амелия Гешева: Пловдив сам ще решава кои проекти за ЕСК да финансира

Прехвърлени за разглеждане на по-късен етап са още два проекта, а за резерва е предвидено предложението за създаванена първия в България Музей на архитектурата и изкуствата.

"Проектът е амбициозен, мащабен и с желание за висока културна стойност. Развита е пълна и детайлна медийна стратегия и партньорства. Минусът на проекта, спрямо амбицията му за Музей на архитектурата е, че е концентриран върху работата на един, макар и от такава висота, архитект. Идеята би била много позитивна, ако беше ориентирана като цяло към архитектурната съкровища на Пловдив. Бюджетът на проекта може и следва да се преосмисли", е коментарът на журито от "Пловдив 2019". 

Неселектирани остават 26 проектни предложения.