площад Централен
площад Централен / netinfo
площад Централен
95957
площад Централен
  • площад Централен
Площад „Централен“ в Пловдив ще е една от основните сцени през 2019-та година, когато градът ще е Европейска столица на културата. Община Пловдив вече обяви голямата обществената поръчка за реконструкцията на площада, а офертите трябва бъдат отворени другата седмица. Предвижданото облагородяване включва преобразяването на централния пловдивски площад, подмяна на старите плочки с естествена настилка, нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.
 
Освен проектирането и същинските строителни дейности, касаещи централния градски площад, реконструкцията включва и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани. Избраният изпълнител на обществената поръчка ще трябва да изработи и инвестиционен проект за подлез „Тримонциум“, както и да извърши основен ремонт на подлеза на ул. „Гладстон“.
 
През януари 2019 г. на обновеното пространство на площад „Централен“ ще се реализират  част от културните събития от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Очаква се дотогава настилката на площада да е готова, а археологическите разкопки да продължат през цялата година пред очите на всички пловдивчани и гостите на града, заяви кметът Иван Тотев.
 
Предвижда се да бъдат интегрирани всички възможни елементи от победителя в проведения от градската администрация международен конкурс  - португалското бюро „Фора“. От Община Пловдив обаче ще настояват проектът за реконструкцията на централния площад да бъда съгласуван на части с НИНКН.
 
Както Дарик вече си съобщи, за откриващия уикенд през януари 2018 година Пловдив очаква десетки хиляди посетители. Намеренията са откриващото събитие, което ще „глътне“ 2 милиона лева, да бъде грандизно.
 
Целият репортаж по темата чуйте в звуковия файл.