Пловдив 2019
Пловдив 2019 / netinfo
Около 80 проекта и 250 събития са заложени засега за 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата
Светлана Куюмджиева Пловдив 2019
95671
Светлана Куюмджиева Пловдив 2019
  • Светлана Куюмджиева Пловдив 2019
12 млн. лв. бюджет иска „Пловдив 2019“ за догодина. Това разкри в студиото на Дарик арт директорът на фондацията Светлана Куюмджиева. 2 милиона от тях за събитието, което ще открие ЕСК в началото на 2019г.  Фондацията ще бъде продуцент на около 30% от културната програма на града, стана ясно още от разговора с Куюмджиева.

Проектобюджетът на "Пловдив 2019" е разписан на база решението на ОбС на града от 2013 г. и правителственото решение от миналата година за целево финансиране на проекта. С 12 млн. лв. трябва да се обезпечат проектите, които вече са договорени от отворените покани на фондацията, големите фестивали, които ще се състоят,  както и подготовката на откриващото събитие, процедурите по което трябва да започнат няколко месеца по-рано, поясни Куюмджиева.

Колко точно средства обаче ще бъдат отпуснати, ще стане ясно след решението на ОбС на града, коментира още тя. Тогава ще стане ясно и дали ще се наложи корекция на проектите, предвидени в културната програма на ЕСК. 
 
Около 80 проекта и 250 събития са заложени засега за годината, в която Пловдив ще е европейска столица на културата.

Водещата Искра Койчева и Светлана Куюмджиева в студиото на Дарик радио Пловдив
Водещата Искра Койчева и Светлана Куюмджиева в студиото на Дарик /фото: Петър Тодоров, Дарик радио

Тук не влизат проектите, заложени в Културния календар, както и тези, които ще бъдат инициирани допълнително от различни културни оператори“, уточни арт директорът на фондация „Пловдив 2019“. Става въпрос само за събития, пряко произлезли от отворените покани и партньорства на организацията, подчерта тя.

По отношение на полемиката, която предизвика логото на "Пловдив 2019", Куюмджиева коментира, че то е изключително важно, защото създава лице и идентичност на програмата. 
"Мотото ЗАЕДНО, изписано с шарени буквички, не можеше да осигури това. Полемиката беше нещо очаквано от нас, но все пак нека се има предвид, че много от хората, които в момента се включват с мнения, дори нямат представа в какво се състои ЕСК. Логото е изключителна радост и гордост за нас, то е и изявление от екипа на "Пловдив 2019", че във фондацията има хора, които се стараят да направят най-доброто за този проект", заяви арт директорът на фондацията.
 
Цялото интервю със Светлана Куюмджиева чуйте в звуковия файл