Амелия Гешева на гости в студиото на Дарик радио Пловдив
Амелия Гешева на гости в студиото на Дарик радио Пловдив / Дарик радио, архив
Европейска столица на културата е национален приоритет и каузата има комуникация и с подготовката на българското председателство на ЕС. На национално ниво е ангажирано и  Министерство на туризма, заяви още в интервю за Дарик зам.-министърът на културата
Пловдив 2019
93760
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Всички културни проекти, които ще бъдат осъществени до края на 2019 г. във връзка с подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата ще бъдат финансирани изцяло от общинския бюджет на града. Решението на Пловдив какво ще планира и финансира е абсолютно независимо. Това заяви в интервю за Дарик зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която до началото на  месец май бе зам.-кмет на Пловдив. Градът има подкрепата на държавата, но какви културни проекти ще се реализират, зависи от решението на ОФ Пловдив 2019, уточни още Гешева. 

Европейска столица на културата е национален приоритет и каузата има комуникация и с подготовката на българското председателство на ЕС. На национално ниво е ангажирано и  Министерство на туризма, допълни зам.-министърът на културата в ефира на Дарик.
 
На 31 май правителството прие Многогодишна програма (2015-2019 г.) в подкрепа на Пловдив за Европейска столица на културата.
 
Съгласно официалната информация средствата за изпълнение на Програмата са общо 76,4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. ще бъдат осигурени от държавния бюджет, а 46,4 млн. лв. – от бюджета на община Пловдив. 10 млн. лв. от финансирането се очаква да бъдат от спонсори и други източници.
 
До края  на 2017 г. държавата трябва да преведе на Пловдив 7 млн. лв., а през 2018 г. още 9 млн. лв. Те ще бъдат разходвани за т.нар. "културна инфраструктура" за подготовка на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.
 
От общинския бюджет трябва да бъдат финансирани проектите за съдържание - т.е. всички културни проекти, които ще бъдат осъществени до края на 2019 г.

Цялото интервю с Амелия Гешева чуйте в звуковия файл.