Правителството превежда милионите за подготовката на Пловдив 2019
Правителството превежда милионите за подготовката на Пловдив 2019 / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Борисов
93712
Борисов
  • Борисов
Пловдив ще получи държавното финансиране за подготовката за домакинството на града като Европейска столица на културата. Това гарантира в града под тепетата министър-председателят Бойко Борисов, който взе участие в работна среща, посветена на Пловдив 2019.
 
На заседанието на Министерски съвет в сряда, тази седмица, ще бъде взето решение за промяна на държавното постановление от 2014 г., за да може още  на 7 юни Общината да получи първият транш от парите.
 
Каквото сме обещали за Пловдив, всичко сме направили. Финансовият ангажимент на държавата за ЕСК е 20 млн. лв., 4 млн.лв.  от тях вече преведохме за Зоологическата градина. Останалата част ще бъде отпусната така, както са разпределени парите - по 5 милиона лева годишно“, заяви Борисов.
 
Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси в Парламента обясни, че финансовият транш ще бъде отпуснат на Община Пловдив за финансиране на културни инфраструктурни проекти, а парите за събития ще бъдат осигурявани от общинския бюджет. По думите й, не е изключено на 7 юни градът да получи повече от предвидената за тази година сума.
 
На работната среща, която се проведе в един от емблематичните за Пловдив археологически обекти - Малката Базилика, присъстваха и министърът на културата Боил Банов, заместничката му от Пловдив Амелия Гешева, Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова, заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, посланиците на Австрия, Германия и Чехия,  както и част от УС фондация Пловдив 2019.

Бойко Борисов
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Премиерът подчерта, че Пловдив ще е успешна Европейска столица на културата и заедно с Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни през следващите две години ще бъде във фокуса на цяла Европа.

По време на посещението си в града под тепетата Борисов благодари на фондация „Америка за България“ за финансовата помощ от 8.2 млн. лв. за реставрацията на Голямата Базилика в Пловдив.

Още от изказването на Бойко Борисов и Менда Стоянова чуйте в звуковия файл.