Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Съветниците не одобриха поемането на общински дълг за дострояването на жилищен блок „Добрич“. Предложението се разгледа за трети път и отново не бе подкрепено с квалифицирано мнозинство, въпреки че от администрацията внесоха този път докладна с по-ниска сума на дълга - вместо 2.5 - 2 млн.лева, а след дебатите той бе намален още – до 1.5 млн.лева. При окончателното гласуване 20 души бяха „за“ и 16 „въздържал се“, а по закон такова решение трябва да бъде взето с повече от половината от местния парламент, който се състои от 41 души. Това беше и последният възможен ден, когато може да се вземе решение за дългосрочен дълг в този мандат.

Появи се още едно предложение как да се дострои блок „Добрич“

За пореден път съветниците от групата на ГЕРБ изявиха мнението си, че блокът трябва да бъде завършен със собствени бюджетни средства, предлагайки да се заложат 1.5 млн.лева повече приходи в хазната тази година. Иван Колев обясни, че в последните 3 години се забелязва по-добра събираемост и приходи от такси и продажба на имоти, затова има резон да се вдигнат още прогнозните приходи в бюджет‘2019. Той каза още, че ако не се реализират приходите добре през годината, ОбС може да реагира с решение за краткосрочен дълг.
 
За пореден път финансовият зам.-кмет Елка Димова не се съгласи с тази теза, подчертавайки че това не е изпълнимо, тъй като тази година заради намаление в данъчните оценки може дори такса смет да формира по-ниски приходи, както и таксите от административни услуги заради предлагането им он-лайн. Същото мнение изразиха и съветниците Мая Димитрова и Атанас Атанасов, които изразиха притеснение, че от ГЕРБ искат допълнително завишение със 7.5% на вече направеното от администрацията в проектобюджета, което ще натовари гражданите на Добрич.
 
По време на заседанието бе внесено предложение на двамата съветници от ВМРО за намаляване на размера на дълга до 1.5 млн.лева и от БСП и Реформаторския блок обявиха, че ще подкрепят това понижение с мотива най-после да се задействат процедурите по избор на кредитна институция и паралелно и на изпълнител за строителството на блока.

Общинарите категорично против вдигането на приходите в бюджета, за да се завърши блок "Добрич"

И при това гласуване подкрепата бе само с 20 гласа, но според председателя на ОбС Иво Пенчев то е валидно, тъй като не касае разпореждане с дългосрочен дълг, а само неговия размер. Това бе оспорено от юристи, но в крайна сметка бе прието от вносителя и докладната бе подложена на окончателно гласуване с размер на кредита не 2 млн.лева, както бе първоначално в дневния ред, а с размер 1.5 млн.лева.
 
Гласуването се проведе след процесуални недоразумения. По предложение на Михаел Игнатов то бе прието да стане тайно и в залата бе внесена урна, но впоследствие други юристи от комисията по избора установиха, че решение за поемане на дългосрочен дълг може да се вземе по правилник само поименно, което изключва тайния вот. Игнатов поиска прегласуване, но идеята му отново бе подкрепена от мнозинството, въпреки че бе подчертано, че това е незаконосъобразно. Стигна се до нарушаване на Правилника и председателят обяви трети вот. Тогава Игнатов оттегли предложението си.

На 25 януари ще бъде поредната сесия за блок „Добрич“, Иво Пенчев няма да подава оставка

След това отклонение и двучасови дебати, бе гласувано предложението за заем от 1.5 млн.лева и бе отхвърлено с 20 „за“ и 16 „въздържал се“. "За" гласуваха съветниците от БСП, РБ, Атака, АБВ, ВМРО, ДПС и Ивелин Пейчев от НФСБ, а "въздържал се" бяха от ГЕРБ и Невена Николова от НФСБ.
 
След заседанието от групата на БСП в ОбС изразиха недоумение от позицията на колегите си от ГЕРБ. Социалистите обвиниха бившия кметски екип за протакането на строителството и липсата на решение до момента. Те подчертаха, че именно защото досега не е намерено външно финансиране за блок „Добрич“ той е в това положение и изтъкнаха отново, че не е реалистично да се вдигат приходите в бюджет'2019. Лидерът на партията Мая Димитрова посочи, че ако по време на гледането на бюджет‘2019 на 29 януари от ГЕРБ внесат отново това предложение за залагане на повече собствени приходи 1.5 млн.лева, тя ще реагира с контрапредложение те да са целеви не за блок „Добрич“, а за подмяна на плочките по центъра, които са в окаяно състояние.