/ Дарик Добрич
Кметът: Решението беше политическо
Общинският съвет на Добрич отхвърли предложението на администрацията да бъде изтеглен дългосрочен кредит в размер на 2,5 млн.лева за довършването на блок „Добрич”. Това стана днес на извънредната сесия на местния парламент, която трябваше да реши бъдещето на недостроения общински блок. В залата присъстваха и отчуждени преди 33 години собственици, които до ден днешен не са получили своите жилища.

Две постоянни комисии заседават във връзка с блок "Добрич"

След двучасови разгорещени дебати докладната записка бе гласувана и само един глас не стигна тя да бъде приета. „Въздържал се” гласуваха 14 съветници от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Вот „против” нямаше. 20 съветници от РБ, БСП, Атака, АБВ и ДПС бяха „за” изтеглянето на кредита, но гласовете им се оказаха недостатъчни, защото за приемането бяха необходими 21 гласа.

По закон това бе последната възможност до края на мандата на този Общински съвет да бъде изтеглен дългосрочен кредит. Представители на собствениците заявиха, че започват дела срещу общината. Те ще си търсят правата и по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, а ако се наложи ще се обърнат и към съда в Страсбург.

В Общинския съвет: Решението за блок "Добрич" се отлага с още един месец

Общинските съветници бяха единодушни, че блокът трябва да бъде завършен, но се разграничиха относно начина, по който трябва да стане това. Тезата на представителите на ГЕРБ бе, че това строителство може да стане със собствени средства на общината, за да не се натоварва с дълг следващият мандат, още повече че преизпълнението на приходите за 2018 година е близо 3 млн. лева.

Младен Матеев посочи, че при наличието на големия преходен остатък строителството може да стартира веднага и да завърши до 2 години. Зорница Михайлова допълни, че именно това е целесъобразният начин. „В интерес на цялата местна общност е да се довърши блокът със собствени средства.

Извънредна сесия за довършването на блок „Добрич”

В предходните мандати изграждането до груб строеж е направено точно по този начин, тоест капацитетът на общината позволява това да стане. Въпрос е на управленско целесъобразно решение, което според мен е забавено 3 години”, заяви тя.

Зам.-кметът по финансите Елка Димова нарече това  „празни приказки”.  „Това, че има преходен остатък от 3 млн. лв. не значи, че това е наличен свободен паричен ресурс. Повечето са целеви средства, ангажирани с договори, проекти и т.н., не са свободни 3 млн. лв., които се чудим за какво да похарчим”, заяви Димова.

Според нея в момента най-доброто решение е да се изтегли заемът, който без да оказва сериозна тежест върху годишните бюджети в следващите 5 години, ще осигури регулярно плащане на инвеститора. Така няма да се пречи на нормалното функциониране на общината, на нормалното изпълнение на други инвестиционни проекти.

„Това е целта – да се реши проблемът за блок Добрич, но без да се спира всяка останала дейност и работа на общината”, подчерта зам.-кметът.

Според Герман Германов не е работещ вариант да се отделя по малко когато може. „Общината е длъжна да поправи тази несправедливост спрямо тези хора”, каза той и обясни, че кредитът е целеви и няма да може парите да се отклонят за друго. „А ако имаме големи излишъци – ами ще си погасим кредита”, подчерта Германов.

Общински съвет Добрич
Дарик Добрич

Кметът Йордан Йорданов заяви, че гласуването в залата днес е било политическо, а не експертно. „Не е предвидено в бюджета за тази година да залегнат средства за блок Добрич. Искаме акцентът в този бюджет да бъде образованието, а кредитът беше просто решение на проблема с блок Добрич.

Вместо да се търси цялостно решение, ние пак ще вървим по метода „на парче”. Така няма да има никаква сигурност за инвеститора. Имат право хората да ни съдят, могат да ни осъдят за много – не знаем какво ще реши съдът за давностния период”, заяви Йорданов.

Собствениците на отчуждените имоти си тръгнаха от залата силно разочаровани. Те нарекоха днешното решение подигравка. Към момента съдбата на блок "Добрич" е неясна. В залата се разбра, че собствениците ще искат или парично обезщетение, или да получат жилища ново строителство в центъра.

Герман Германов пък описа днешното решение така: „Искаме да се построи блокът, но нямаме желание!”